Flash News

E-TJERA

BE zbulon skemën ndërkombëtare të mashtrimit me TVSH me vlerë 2.2 mld euro, bën pjesë edhe Shqipëria

BE zbulon skemën ndërkombëtare të mashtrimit me TVSH me

Zyra e Prokurorit Publik Evropian (EPPO) njoftoi të martën se zbuloi skemën më të madhe të mashtrimit ndërkufitar të TVSH-së të hetuar ndonjëherë në BE me vlerë rreth 2.2 miliardë euro.

Hetimi filloi në prill 2021 në Portugali, ku autoritetet po hetonin një kompani që shiste telefona celularë, tableta, kufje dhe pajisje të tjera elektronike, me dyshimin për mashtrim të TVSH-së.

Siç kërkohet prej tyre, autoritetet portugeze raportuan rastin në EPPO pas fillimit të tij në qershor 2021, pavarësisht nga hetimi fillestar që gjeti gjithçka në rregull.

Por gërmimet shtesë nga prokurorët evropianë, analistët e mashtrimit financiar, Europoli dhe autoritetet kombëtare të zbatimit të ligjit shpejt vendosën lidhje midis kompanive portugeze dhe afër 9,000 subjekteve të tjera juridike dhe më shumë se 600 personave fizikë.

Këto ishin të vendosura në shumicën e vendeve të BE-së, si dhe në Shqipëri, Kinë, Mauritius, Serbi, Singapor, Zvicër, Turqi, Emiratet e Bashkuara Arabe, Mbretërinë e Bashkuar dhe Shtetet e Bashkuara.

Kërkimet u kryen në gjashtë shtete anëtare të BE-së në mes të tetorit me 200 kërkime të tjera të ekzekutuara në 14 vende të tjera të BE-së të martën.

"Të gjitha të dhënat e mbledhura janë duke u analizuar dhe hetimi për grupet e krimit të organizuar që qëndrojnë pas kësaj skeme po vazhdon," tha EPPO në një deklaratë.

"Dëmet e vlerësuara të hetuara nën Operacionin Admiral aktualisht arrijnë në 2.2 miliardë euro. Janë marrë masa për të rikuperuar dëmet," thuhet ne njoftim.

Sipas agjencisë së BE-së, rasti është i denjë për vëmendje jo vetëm për shkallën e tij të madhe, por edhe për shkak të "kompleksitetit të jashtëzakonshëm të zinxhirit të kompanive" të përfshira.

"Këto aktivitete nuk do të ishin të mundura pa përfshirjen e disa grupeve të krimit të organizuar shumë të aftë, secila prej të cilave ka role specifike në skemën e përgjithshme. Duke punuar në nivel ndërkombëtar, pothuajse me një logjikë industriale, ata kanë vite që shmangin zbulimin," tha prokuroria. 

Një mashtrim i tillë është krimi më fitimprurës në bllok dhe vlerësohet t'u kushtojë shteteve të BE-së 50 miliardë euro në vit humbje tatimore.

"Operacioni Admiral është një demonstrim i qartë i avantazheve të një prokurorie transnacionale," tha Kryeprokurorja evropiane Laura Kövesi.

"Kur bëhet fjalë për mashtrimin e TVSH-së, nga këndvështrimi kombëtar, dëmet mund të vlerësohen si relativisht të vogla ose inekzistente, ose edhe të mbeten të pazbuluara. Duhet një pamje me helikopter, për të parë të gjithë pamjen," shtoi ajo.

Të fundit