Flash News

E-TJERA

Qëndresa Qytetare kundër ‘shkrirjes’ së Akademisë Albanologjike: Është në rrezik kërkimi shkencor

Qëndresa Qytetare kundër ‘shkrirjes’ së

Qëndresa Qytetare ka protestuar sot kundër planin të qeverisë për të shkrirë Akademinë e Studimeve Albanologjike dhe për ta bashkuar me Akademinë e Shkencave.

Migen Qiraxhi tha se institucioni gëzon autonomi, teksa tha se nuk bëhet fjalë për luftë mes shkencëtarëve, por luftë mes instititucioneve.

“Duhet të solidarizohemi me këta akademikë. Nëse nuk solidarizohemi, diktati i VKM-së do prekë çdo pjesë të jetës sonë. Ky institucion e gëzon autonominë, nuk ka arsye që të mos pyetet. Nuk ka arsye, kur një vit më parë ministrja deklaronte se është institucion ekselent dhe pas një viti të pranojë një draft të tillë. Qytetarët të mos e shikojnë si një luftë mes shkencëtarëve, është një luftë për institucione të pavarura, për transparencë, llogaridhënie”, tha ai.

Qëndresa Qytetare theksoi se me planin e qeverisë vihet në rrezik kërkimi shkencor.

“Ndodhi marrëzia e radhës. Ashtu siç ka kryer veprime dhe ka nxjerrë VKM për të nxjerrë njerëzit nga shtëpitë e tyre, ashtu po bën tani. Ka një lloj paligjshmërie, sepse ligji përcakton se kur institucionet nuk përmbush veprimtarinë, atëherë qeveria mund ta mbyllë. Ndërkohë që shohim se nuk ka asnjë kriter, por duan ta bëjnë studiuesin, pjesë të akademisë part-time. Është në rrezik kërkimi shkencor”, thanë ata.

Të fundit