Flash News

E-TJERA

Shqipëria armatoset me raketa anti-tank, çfarë është “Jevelin”

Shqipëria armatoset me raketa anti-tank, çfarë është

Shqipëria do të pajiset me raketat anti-tank tip Javelin. Lajmin e ka konfirmuar ministri i Mbrojtjes Niko Peleshi.

Nga Pogradeci, Peleshi tha se ardhja e raketave anti-tank bëhet në kuadër të modernizimit të forcave të armatosura FA, duke përjashtuar mundësinë e ndonjë kërcënimi nga lufta ruse që tashmë ka pushtuar Ukrainën.

“E konfirmoj është e vërtetë, është në kuadrin e modernizimit të forcave tona të armatosura, rritjes së kapaciteteve tona, të plotësimit te objektivave të kapaciteve. Sistemi raketor antitank që po prodhohet nga kompania amerikane më e madhja në botë e indrustrisë ushtarake, është e vërtetë që ne kemi porosinë tonë aty si pjesë e gjithë rrugëtimit tonë, forcimit, forcave të armatosura, modernizimit, rritjes së sigurisë dhe mbrojtjes së vendit tonë. Nuk ka kërcënim, mos krijojmë panik, ne jemi në Nato, na mbron neni 5 i traktatit të Natos, hapësira e Natos është e paprekshme por natyrisht ne do të ndjekim ritmin e NAtos për tu forcuar si pjesë e një aleance difensive”, tha Peleshi.

Çfarë është Javelin?

Javelin është një sistem armësh antitank me rreze të mesme, i lëvizshëm nga njeriu, i krijuar për të mposhtur të gjitha armatimet e njohura dhe të parashikuara të kërcënimit. Javelin është një sistem armësh precize i gjithanshëm, i lëvizshëm për një njeri dhe i përdorur në platformë.

Arma mund të vendoset nga platforma të shumta dhe të përdoret gjatë ditës, natës dhe në çdo lloj moti. Programi ka demonstruar gjithashtu se Javelin mund të gjuhet nga një lëshues në distancë i montuar në një mjet tokësor pa pilot.

Shtiza është përdorur në Afganistan dhe Irak në më shumë se 5000 angazhime. Sistemi është planifikuar të jetë në inventar deri në vitin 2050.

Të fundit