Flash News

Ditari i Opozitës

Tenders before the elections/DP: Emiriana Sako and the holders of the institutions will be sued for abuse of office

Tenders before the elections/DP: Emiriana Sako and the holders of the

On the eve of the local elections on May 14, the mayor of Durrës Emiriana Sako has opened a tender worth 290 million ALL.

According to the Public Procurement register, Sako announced the tender on Monday, March 27, 2023. According to the data, the tender was opened with the aim of using it for the greening of the city. The opening of the tender comes a few days after the local elections.

Tenders before the elections/DP: Emiriana Sako and the holders of the

In the meantime, the Democratic Party has reacted and has warned of a lawsuit in the CEC and a criminal complaint against the mayor Sako.

Në një deklaratë për mediat, Irakli Pina, anëtar i kryesisë së FRPD, tha se Sako ka shkelur rregulloren e funksionimit të Këshillit Bashkiak, si edhe një udhëzim të Komisionit Qendror të Zgjedhjeve që lidhet me prokurimet publike.

Pina sqaroi se Bashkia Durrës, në datë 30.03.2023, publikoi rendin e ditës për mbledhjen e rradhës së Këshillit Bashkiak.

Deklarata

“Bashkia Durrës, në datë 30.03.2023, publikoi rendin e ditës për mbledhjen e rradhës së Këshillit Bashkiak. Në këtë rend dite u paraqitën plot 39 pika që do të diskutoheshin e do të miratoheshin.

Zelli i justifikueshëm për të ezauruar sa më tepër çështje para fushatës elektorale, i ka çuar krejtësisht në paligjshmëri titullarët e institucionit.

Në ‘rregulloren e funksionimit të Këshillit Bashkiak’, përkatësisht neni 55, pika 2, shprehimisht thuhet:

‘Numri i projektakteve të përfshira në rendin e ditës në mbledhjet e Këshillit, nga Bashkia të mos jetë më shumë se 13, ndërkohë që për mbledhjet ku do shqyrtohen projektakte që përfshijnë buxhetin, paketën fiskale, koncesione, Partneritet Publik Privat, të mos jenë më shumë se 5 (pesë).

Bashkia Durrës është e njohur në shkeljet e kryera për qëllime thellësisht elektorale, duke iu referuar gjobës prej 1 milionë lekë të marrë në 2019 pikërisht nga kryebashkiakja aktuale, ndërsa sot, vijon sërish me paligjshmëri duke mos zbatuar rregulloren e sipërpërmendur, që përbën bazën e punës dhe veprimtarisë së saj.

Tenderat

Nga ana tjetër, duhet theksuar se ky institucion ka shkelur rëndë udhëzimin e Komisionit Qendror të Zgjedhjeve, datë 12 Janar 2023, udhëzim me 15 pika të vendosura në dispozicion të të gjitha bashkive të vendit, duke dhënë nga Janari deri në Mars 2023, 10 tendera publikë me objekte të ndryshme, ku pjesa dërrmuese e tyre kanë si përfitues zgjedhësit.

Kallëzimi penal

Partia Demokratike e Shqipërisë, ndjen detyrim kundrejt qytetarëve për t’i bërë publike këto fakte, e në zbatim të udhëzimit të KQZ, do të depozitojmë pranë këtij institucioni të gjithë dosjen me shkeljet dhe parregullsitë e kryera nga ‘Bashkia Durrës’ për periudhën para-zgjedhore.

Finally, we inform the public opinion that we will prosecute the mayor of the city of Durrës, Mrs. Emiriana Sako, and the officials of the institutions for abuse of office, for violating the electoral law and the instructions of the CEC, seriously violating the process and equality in competition, which are the foundation of guaranteeing free and fair elections.

Latest news