Flash News

Kosova

Kurti: The self-management of the Serbian community in Kosovo is neither self-government nor self-administration

Kurti: The self-management of the Serbian community in Kosovo is neither

The Prime Minister of Kosovo, Albin Kurti, said that the self-management of the Serbian community in Kosovo, foreseen in the recently reached Kosovo-Serbia agreement, does not mean self-administration.

He made these statements while reporting on Thursday in the Assembly of Kosovo regarding the Kosovo-Serbia agreement, for which both countries reached an agreement on March 18 in Ohrid, North Macedonia.

He responded to the opposition's criticism regarding point 7 of this agreement, which provides for "ensuring an appropriate level of self-management for the Serbian community in Kosovo."

"Self-management is neither self-governance nor self-administration" , Kurti said, asking opposition MPs not to use "extreme notions".

Prime Minister Kurti told the deputies that the Kosovo-Serbia agreements reached by previous governments cannot be avoided.

In the agreement reached on March 18 in Ohrid, it is specified that both states must implement all agreements reached in the past.

This also includes the establishment of an Association of municipalities with a Serbian majority, the agreement for which was reached in 2013 and specified in 2015.

This agreement, which was never implemented until now, was strongly opposed by Kurti even while he was in the opposition.

"Our allies remind us that agreements have been reached between the governments of our countries, with lasting obligations even when governments change. If we want to be treated as a state and be recognized as such, I cannot avoid the obligations from the international treaties that we conclude ," he said.

Further, Kurti reiterated that he will commit that there will not be an executive power between the central and local level in Kosovo, through this association.

"We will consider everything from the prism of our Constitution, of our legality" , he said.

On February 27, Kosovo and Serbia agreed on the Agreement towards normalization, otherwise known as the European proposal. Meanwhile, on March 18, the parties agreed on the Annex for the implementation of this agreement.

Palët nuk e nënshkruan marrëveshjen, por BE-ja dhe Shtetet e Bashkuara kanë thënë se pavarësisht se nuk është nënshkruar, ajo është marrëveshje e obligueshme për palët.

Kurti e quajti këtë marrëveshje “tekstin më të mirë që ka mundur të arrihet tani për tani”.

“Ia vlen mundimi pasi arritëm diçka të rëndësishme dhe të pakthyeshme”, tha ai.

Kurti, megjithatë, tha se nuk pret që rruga përpara për zbatimin e kësaj marrëveshjeje do të jetë e lehtë.

“Do të ketë shumë kurthe e ndërskamca. Serbia do të bëjë gjithçka që është e mundur, përfshirë injorimin haptas të marrëveshjes, anulimin e interpretimin e riinterpretimin e asaj për të cilën tashmë kemi rënë dakord”, tha Kurti.

Opozita me kritika për "transformimin e Kurtit" karshi Asociacionit

Memli Krasniqi, kryetar i Partisë Demokratike të Kosovës, parti opozitare, e kritikoi Kurtin për zbrapsje nga qëndrimet e tij, sidomos sa i përket Asociacionit.

“Kryeministri i Kosovës me një fjali mbrëmë e ka përmbysur të gjithë jetën e tij politike. Po, ka Asociacion dhe ka pasur Asociacion sa herë që ky ka thënë që nuk ka asociacion”, tha Krasniqi.

Sipas Krasniqit, me marrëveshjen në Ohër Kurti “ka rrezikuar t’u japë autonomi politike serbëve të Kosovës”.

Edhe Lumir Abdixhiku, kryetar i partisë opozitare Lidhja Demokratike e Kosovës, e kritikoi Kurtin në lidhje me pranimin e Asociacionit në marrëveshjen e Ohrit, pa i përfillur kushtet e tij që i kishte vënë në fillim të muajit shkurt.

Një ndër kushtet që e përmendura nga Kurti ishte që Asociacioni të jetë pjesë e marrëveshjes finale dhe të zbatohet vetëm pas njohjes reciproke.

Ndiej keqardhje për të mashtruarit, të përdorurit, të shfrytëzuarit dhe mbi të gjitha për humbjen e kohës së Republikës së Kosovës”, tha Abdixhiku.

Në anën tjetër, Besnik Tahiri, deputet nga Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës, parti kjo po ashtu opozitare, tha se me marrëveshjen e Ohrit dialogu dhe diskutimi me Bashkimin Evropian do të vazhdojë me vite.

“Për ne kjo duhet të përdoret si mundësi e forcimit të shtetit të Kosovës, por është edhe një potencial për gabime dhe lëshime”, tha Besnik Tahiri, i cili sugjeroi që në komitetin që monitoron zbatimin e marrëveshjeve të përfshihen edhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

We recall that the agreement, of 11 articles, does not specifically mention mutual recognition. However, the document requires both countries to accept each other's documents and symbols, including: passports, diplomas and license plates.

The document also requires the parties to implement all the agreements reached so far in the dialogue for the normalization of relations, including the one for the formation of the Association of municipalities with a Serbian majority in Kosovo, which the Government in Pristina has rejected until now, on the grounds that it could endanger the functionality of the state. /REL

Latest news