Grante dhe kredi/ Mblidhen 1.15 miliardë euro, vendet dhe organizatat që iu gjenden pranë Shqipërisë

Ka rezultuar një sukses, Konferenca e Donatorëve e zhvilluar në Bruksel me qëllim ndihmën ndaj Shqipërisë për tu ringritur nga dëmet e mëdha të tërmetit të 26 nëntorit të vitit të kaluar.

Shifra përfshin donacionet dhe kreditë e dhëna nga 100 shtete dhe organizata të ndryshme në të gjithë botën.

Lista e plotë e ndihmave

Franca jep 60 mln euro

Suedia  do të japë 5.6 milion euro

Holanda do të ndihmojë me 3 milion euro

Danimarka do të japë 2 milion euro

Polonia do të japë 2.7 milion  euro

Greqia do të japë 2.5 milion euro

Italia dhuron 65 milionë euro

Sllovakia jep 250 mijë euro

Austria jep 1 milion euro për rindërtimin

Republika Çeke jep 9.5 milionë koruna

Sllovenia do të japë 300 mijë euro

Finlanda jep 300 mijë euro

Luksemburgu jep 150 mijë euro

Britania dhuron 1 milion paund

Bullgaria jep 100 mijë euro

Portugalia njofton se do ta mbështesë Shqipërinë me ndihmë financiare dhe asistencë, por nuk jep shifër.

Rumania jep 2 milion lei

Hungaria i jep 250 mijë euro Ipeshkvisë së Tiranës dhe Durrësit për të ndërtuar kishat e dëmtuara

Qipro thotë se do të ndihmojë financiarisht por nuk jep shifër.

Mali i Zi jep 500 mijë euro

Serbia jep 2 milion euro grant

Irlanda premton ndihmë por nuk jep shifër

Maqedonia e Veriut jep 6 milion dinarë

Kosova jep 200 mijë euro grante

Turqia do të ndërtojë 500 shtëpi banimi në Laç me vlerë 45 milion euro. 100 mijë euro për ndërtimin e xhamive

Gjermania – do të vërë në dispozicion 11 milionë euro

Suedia do të dhurojë 5.6 milion euro

Kroacia jep 1 milionë euro

KE jep 100 milionë euro, përveç 15 milionë eurove të mëparshme

Grupi i Bankës Islamike për zhvillim 365 milion euro në formë programesh investimi. 50 milion euro për rikuperimin e  mjedisit të biznesit

Grupi i Bankës Botërore dhe IFC 160 mln euro kredi

Banka Europiane e Investimeve, një hua për sektor privat, një hua për strehim. Shuma mund të shkojë deri në 100 milion euro.

Banka e Këshillit të Europës 155 milion euro grante dhe 100 milion euro hua

Banka Europiane për Rindërtim (BERZH) 100 milion euro për rindërtimin. 1 mln euro projekte. 18 mln euro hua për ujësjellësin

Emiratet e Bashkuara Arabe do të ndërtojnë 2000 njësi banimi me vlerë 70 milion euro

Zvicra jep 9 milion euro grante

Katari jep 5 milion dollarë

SHBA do të japë 5 milion dollarë

Japonia jep asistencë me vlerë 2.5 milion euro

Azerbajxhani jep 500 mijë euro

Republika e Koresë jep 300 mijë dollarë

Litenshtajni jep 50 mijë euro

Norvegjia jep 21 mln korona norvegjeze, përfshirë kontributin e sotëm prej 5 milion koronash

Algjeria jep 50 mijë euro

Brunei jep 50 mijë dollarë

UNICEF jep 500 mijë euro për shkolla