Flash News

POLITIKOFF

"Kosova është zemra e Serbisë", Komiteti Olimpik bën thirrje për masa disiplinore ndaj tenistit serb Novak Djokovic

"Kosova është zemra e Serbisë", Komiteti Olimpik

Komiteti Olimpik i Kosovës (KOK) i ka bërë thirrje Komitetit Olimpik Ndërkombëtar (IOC) dhe Federatës Ndërkombëtare të Tenisit (ITF) që të marrin masa disiplinore ndaj tenistit serb Novak Djokovic. Të hënën, Gjokoviç la një mesazh politik në objektivin e kamerës televizive në French Open në përgjigje të përleshjeve të dhunshme në Kosovë, duke shkruar në serbisht:

"Kosova është [simboli i zemrës] i Serbisë. Ndaloni dhunën!"

Në një letër të shkruar nga presidenti i KOK-ut, Ismet Krasniqi dhe drejtuar KON-it, KOK-u tha se mesazhi i Djokovic “shkel parimin themelor të statutit të IOC në pikën e neutralitetit politik dhe përfshin një deklaratë tjetër politike në sport”. CNN ka kontaktuar me përfaqësuesin e Djokovic për koment. KOK pretendoi se Djokovic:

"Përsëri promovoi propagandën e nacionalistëve serbë dhe përdori platformën sportive për ta bërë këtë, duke rritur kështu nivelin e tensionit dhe dhunës midis dy vendeve, Kosovës dhe Serbisë."

"Kosova është zemra e Serbisë", Komiteti Olimpik

Tensionet janë rritur javën e kaluar në Kosovë, e cila shpalli pavarësinë nga Serbia në vitin 2008. Pati përleshje me protestuesit të hënën pasi kryebashkiakët etnikisht shqiptarë morën detyrën në veri të Kosovës, një zonë me shumicë serbe të Kosovës, pas zgjedhjeve të prillit që serbët e Kosovës i kishin bojkotuar. Djokovic e shtjelloi mesazhin e tij në serbisht në një konferencë për shtyp këtë javë, duke thënë:

"Kjo është më e pakta që mund të kisha bërë. Ndjej përgjegjësinë si personazh publik, nuk ka rëndësi në cilën fushë, të jap mbështetje. Sidomos si bir i një njeriu të lindur në Kosovë, ndjej nevojën të jap mbështetjen time për popullin tonë dhe për tërë Serbinë. Nuk e di, dhe mendoj se shumë të tjerë nuk e dinë se çfarë sjell e ardhmja për Kosovën dhe popullin serb, por është e nevojshme të tregohet mbështetje dhe të tregohet unitet në këto lloj situatash."

"Kosova është zemra e Serbisë", Komiteti Olimpik

Referenca e Djokovic-it për “tërë Serbinë” pasqyron politikën e qeverisë serbe, e cila ende e konsideron Kosovën si pjesë integrale të territorit të saj dhe nuk e ka njohur pavarësinë e vendit. Krasniqi paralajmëroi se, nëse nuk ndërmerren masa kundër Djokovic -it , krijon një precedent të rrezikshëm që sporti mund të përdoret si platformë për mesazhe politike. Ai shtoi:

"Unë kërkoj me respekt që IOC të reagojë brenda kornizës së saj dhe t’i kërkojë ITF-së të ndjekë parimet e rregulluara nga Karta Olimpike dhe të hetojë për këtë çështje duke hapur një procedim disiplinor kundër atletit."

CNN ka kontaktuar me ITF dhe IOC për koment mbi këtë çështje, por nuk ka marrë menjëherë një përgjigje. Djokovic luan në raundin e dytë të French Open kundër hungarezit Márton Fucsovics të mërkurën.

Të fundit