Flash News


POLITIKOFF

Ky lloj ushqimi mund të rrisë rrezikun e një sëmundjeje vdekjeprurëse

Ky lloj ushqimi mund të rrisë rrezikun e një sëmundjeje

Njerëzit që konsumojnë rregullisht ushqime ultra të përpunuara kanë pothuajse tre herë më shumë rrezik për të zhvilluar sëmundjen e Parkinsonit, sugjeron një studim.

Shkencëtarët kinezë zbuluan se njerëzit që hanin 11 ose më shumë racione ushqimesh ultra të përpunuara në ditë kishin 2.5 herë më shumë gjasa të tregonin shenja të hershme të një çrregullimi progresiv të lëvizjes, sëmundjes së Parkinsonit, krahasuar me ata që hanin tre ose më pak racione.

Megjithatë, edhe ngrënia e tre ose më pak racioneve rrit rrezikun deri në 60%, varësisht nga lloji specifik i ushqimit.

Një porcion është ekuivalent me një kanaçe pije të gazuar ose një lugë salcë ketchup, por ushqime  të tjera që konsiderohen të shëndetshme, siç janë sallatat dhe mishrat e gatshme, gjithashtu mund të përpunohen ultra.

Simptomat

Shenjat më të hershme të sëmundjes së Parkinsonit në studim përfshinin probleme me gjumin, lodhje, kapsllëk dhe një ndjenjë të reduktuar të nuhatjes.

Këto simptoma i paraprijnë shenjave karakteristike si dridhjet dhe problemet me ekuilibrin, dhe mund të shfaqen dekada para diagnozës.

Duke shkruar në një revistë mjekësore këtë javë, studiuesit sugjeruan që aditivët artificialë në këto ushqime, siç janë emulsifikuesit, ëmbëlsuesit dhe konservuesit,  mund të nxisin inflamacionin dhe stresin oksidativ. Dëmton neuronet në tru që prodhojnë dopaminë, neurotransmetuesin që kontrollon lëvizjen.

Përveç kësaj, këto ushqime absorbohen shpejt në qarkullimin e gjakut dhe ndikojnë negativisht në mikrobiomë, bashkësinë e baktereve “miqësore” që jetojnë në zorrë dhe komunikojnë me trurin.

Bakteret e dëmshme shkaktojnë inflamacion në tru që shkatërron neuronet përgjegjëse për prodhimin e dopaminës.

Të fundit