Vaksina ndaj Covid-19, tri kompanitë që kanë në dorë fatin e botës

Dhjetëra kompani dhe laboratorë publik në të gjithë botën po punojnë për të prodhuar një vaksinë për të parandaluar përhapjen e virusit të ngjashëm me gripin. Gjatë 48 orëve të fundit, tre kompani bioteknike BioNTech, CureVac dhe Moderna kanë hyrë në një garë të fortë mes tyre.

Të treja këto firma janë të specializuara në terapikë mRNA . Këto molekula mRNA përdoren për të shtyrë trupin që të prodhojë përgjigjen e vet imune për të luftuar një sërë sëmundjesh të ndryshme. Ky lloj i vaksinës mund të zhvillohet dhe prodhohet më shpejt se vaksinat tradicionale, shkruan cnbc.

Moderna është një kompani bioteknike me qendër në Masaçusets që punon me Institutet Kombëtare të Shëndetit të Sh.B.A-së (NIH). Filloi fazën e parë të hënën në Seattle, Ëashington.

Moderna po përgatitet gjithashtu për një studim të mundshëm “fazë dy”.

BioNTech, ndërkohë, është një kompani gjermane bioteknike e cila kohët e fundit njoftoi dy partnerët strategjike për të çuar përpara zhvillimin e një vaksine. Ajo formoi një bashkëpunim me Fosun Pharma për të përparuar përpjekjet në Kinë, dhe me Pfizer për të bërë të njëjtën gjë jashtë Kinës.

“BioNTech paraqitet më e mirë në garën COVID-19 për shkak të platformës së tij të larmishëm mRNA, informacionit për shpërndarjen dhe kapacitetit prodhues,” tha Berenberg në një shënim hulumtues.

Siç dëshmohet nga këto kompani, partneritetet janë thelbësore për zhvillimin dhe prodhimin e vaksinave për publikun. Të dy partneritetet publike-private si dhe partneritetet midis gjigandëve farmaceutikë tradicionalë dhe lojtarëve më të vegjël të bioteknikës mund të jenë thelbësore për marrjen e këtyre vaksinave nga gjykimi në treg.