Bota

A do të kufizojë udhëtimet në Europë varianti Delta i Covid-19?

A do të kufizojë udhëtimet në Europë varianti Delta i

Varianti Delta po shkakton shqetësim në të gjithë botën, por sa është e përhapur në Evropë?

Vatër kryesore e rasteve të varianteve Delta në Evropë është Mbretëria e Bashkuar, me mbi 90 përqind të rasteve të reja COVID në vend që i atribuohen asaj, por Evropa kontinentale po monitoron gjithashtu situatën nga afër.

Në Francë 2-4% të rasteve të COVID janë varianti Delta, ndërsa në Gjermani niveli është i ngjashëm në 2.5%.

Të dy vendet kanë nw fuqi kufizime të udhëtimit për të ndaluar hyrjen e njerëzve nga Mbretëria e Bashkuar, me Francën që këmbëngul në një rezultat negativ të testit brenda 72 orësh për këdo që hyn nga MB - përveç një karantine shtatë ditore për udhëtarët e pavaksinuar, shkruan Euronews.

Diku tjetër, pasi u zbuluan 18 raste të reja në Madrid, një shef shëndetësor shprehu shqetësime se Delta do të ishte lloji dominues në të gjithë Spanjën brenda gjashtë javësh.

Në veri, Suedia ka konfirmuar 71 raste të variantit dhe i nxiti qytetarët të vaksinohen.

Cila është varianti i ri?

Varianti Delta u gjet fillimisht në Indi, ku besohet se ka kontribuar në një rritje masive të rasteve. Më 30 Mars India u njoftua të ketë numrin e tretë më të lartë të rasteve të reja në botë, me një rritje prej 55 përqind në javën e mëparshme.

Një numër i madh i vendeve kanë ndaluar udhëtimet nga India dhe Pakistani dhe Bangladeshi fqinj me Britaninë, Francën, Gjermaninë dhe Italinë . Australia fillimisht ndaloi kthimin e shtetasve të saj nga India, përpara se të tërhiqej pas një reagimi publik.

Që nga marsi, varianti Delta është përhapur në 74 vende me raste të gjetura jashtë Evropës në kombet afrikane, Kinë dhe Rim të Paqësorit.

Ka shqetësime në Evropë lidhur me aftësinë e variantit për të zvogëluar efikasitetin e vaksinës.

Britania besohet të jetë më e prekura për shkak të niveleve më të larta të udhëtimit midis vendit dhe Indisë. Varianti besohet të jetë pothuajse dy të tretat më të transmetueshme se varianti Alpha, i gjetur fillimisht në Mbretërinë e Bashkuar.

 A do të ndikojë varianti Delta në udhëtime?

Nëse nuk jeni në një vend me një nivel të lartë të rasteve, përgjigja është në thelb, jo.

Udhëtarët nga MB dhe Azia Jugore u nënshtrohen masave të cilat ndryshojnë në varësi të vendit. Për shembull, edhe Irlanda (e cila ka një zonë të përbashkët udhëtimi me Mbretërinë e Bashkuar) ka futur një karantinë 10-ditore për udhëtarët britanikë.

Sidoqoftë, udhëtimi brenda Evropës dhe midis vendeve me norma të ulëta të rasteve të varianteve Delta mbetet i paprekur, megjithëse krijuesit e pushimeve këshillohen të kontrollojnë rregullisht për azhurnime.

 

Të fundit