Flash News

Bota

A po vjen një recesion global? Ekspertët ngrejnë alarmin

A po vjen një recesion global? Ekspertët ngrejnë alarmin

Pasi nisi si një zhurmë në fillim të vitit, paralajmërimet për një recesion global po rriten çdo ditë e më shumë. Gjatë javës së kaluar, figura të profilit të lartë nga kreu i Organizatës Botërore të Tregtisë (OBT) deri te ekonomisti amerikan, fitues i çmimit Nobel, Paul Krugman, kanë dhënë alarmin për gjasat e një rënieje globale.

Në një sondazh të publikuar nga Forumi Ekonomik Botëror me bazë në Zvicër të mërkurën, shtatë nga 10 të anketuar në një kampion prej 22 ekonomistësh kryesorë të sektorit privat dhe publik thanë se një recesion global ishte i mundshëm në vitin 2023.

Ndërkohë, Ned Davis Research, një firmë kërkimore me bazë në Florida, e njohur për modelin e saj të probabilitetit të recesionit global, rriti gjasat e një recesioni global vitin e ardhshëm në 98.1 përqind, më i larti që nga rënia e lidhur me pandeminë COVID-19 të vitit 2020 dhe financiare globale. kriza e viteve 2008-2009.

Ndërkohë që lufta në Ukrainë, politikat e pandemisë së Kinës dhe inflacioni i sfilitur po turbullojnë perspektivën ekonomike, investitorët janë veçanërisht të shqetësuar për perspektivën e Rezervës Federale të Shteteve të Bashkuara për të rritur normat e interesit aq agresivisht sa ekonomia më e madhe në botë bie në recesion.

Historikisht, SHBA-ja dhe bankat e tjera qendrore e kanë pasur të vështirë të menaxhojnë detyrën e rritjes së normave, gjë që rrit koston e huamarrjes dhe investimeve për bizneset dhe familjet, pa i dhënë një goditje të rëndë rritjes ekonomike. Recesionet e kaluara, të cilat zakonisht përkufizohen si dy tremujorë të njëpasnjëshëm të rritjes negative, janë fajësuar për përpjekjet e Fed për të ulur inflacionin e lartë, duke përfshirë rëniet e njëpasnjëshme në fillim të viteve 1980.

Rreziqet në Evropë, Azi

Jashtë SHBA-së, erërat e kundërta ekonomike ofrojnë pak arsye për optimizëm.

Gjermania, Italia dhe Mbretëria e Bashkuar, tre nga ekonomitë më të mëdha të Evropës, pritet të pësojnë recesione të gjata vitin e ardhshëm, kryesisht për shkak të problemeve të furnizimit me energji të shkaktuara nga pushtimi rus në Ukrainë, tha Organizata për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim (OECD).

OECD pret që eurozona të rritet me vetëm 0.3 për qind në vitin 2023, duke treguar se shumë nga ekonomitë e bllokut do të jenë në recesion gjatë periudhave të vitit.

Ndërsa Azia Paqësori pritet të shmangë tkurrjen, bllokimet dhe kufizimet kufitare "zero-COVID" të Kinës po bëhen një zvarritje serioze në potencialin e rritjes së rajonit.

Të martën, Banka Botërore uli parashikimin e saj ekonomik për Azinë Paqësor në 3.2 për qind, nga 5 për qind në prill dhe gati përgjysmoi parashikimin e saj për Kinën në 2.8 për qind.

Burimi: AL Jazzera

Të fundit