Flash News

Bota

Analiza e BBC: A do të përballet ndonjëherë Vladimir Putin me gjyq për krime lufte?

Analiza e BBC: A do të përballet ndonjëherë Vladimir Putin

Edhe pse Gjykata Ndërkombëtare Penale (ICC) në Hagë ka lëshuar një urdhër arresti për presidentin Vladimir Putin, ai nuk është gjë tjetër veçse hapi i parë në një proces shumë të gjatë.

Kombet e Bashkuara besojnë qartë se ka prova të mjaftueshme për të akuzuar liderin rus për krime lufte në Ukrainë.

Megjithatë, problemet praktike dhe logjistike në ndjekjen e një rasti të tillë janë të mëdha, shkruan BBC

Kështu mund të duket procesi i sjelljes së Putinit para drejtësisë.

A mund të arrestohet presidenti Putin?

Aktualisht, lideri rus gëzon pushtet të pakundërshtueshëm në tokën e tij të lindjes, kështu që nuk ka asnjë perspektivë që Kremlini ta dorëzojë atë në GJPN.

Për sa kohë që ai qëndron në Rusi, ai nuk përballet me rrezik për t'u arrestuar.

Putin mund të arrestohet nëse largohet nga vendi. Por, duke pasur parasysh faktin se liria e tij e lëvizjes është tashmë shumë e kufizuar nga sanksionet ndërkombëtare kundër tij, ai nuk ka gjasa të shfaqet në një vend që do të dëshironte ta gjykonte.

Që kur trupat ruse pushtuan Ukrainën në shkurt 2022, ai ka vizituar vetëm tetë vende. Shtatë prej tyre do të konsideroheshin nga ai si pjesë e "jashtë vendit të afërt" të Rusisë - domethënë, ato ishin pjesë përbërëse e Bashkimit Sovjetik përpara se ai të shpërbëhej në fund të vitit 1991.

Destinacioni i tij i vetëm i fundit që nuk bën pjesë në këtë kategori është Irani, të cilin ai e vizitoi në korrik të vitit të kaluar për të takuar Udhëheqësin Suprem të teokracisë, Ali Khamenei.

Meqenëse Irani ka ndihmuar përpjekjet e luftës ruse duke furnizuar drone dhe pajisje të tjera ushtarake, çdo vizitë e përsëritur në Teheran nuk ka gjasa të rrezikojë zotin Putin.

Analiza e BBC: A do të përballet ndonjëherë Vladimir Putin

A do të përballet vërtet Putini në gjyq?

Ka të paktën dy pengesa të mëdha për këtë. Së pari, Rusia nuk e njeh juridiksionin e ICC.

Gjykata u krijua në vitin 2002 me një traktat të njohur si Statuti i Romës.

Ky statut përcakton se është detyrë e çdo shteti të ushtrojë juridiksionin e tij penal mbi ata që janë përgjegjës për krimet ndërkombëtare. GJNP-ja mund të ndërhyjë vetëm kur një shtet nuk është në gjendje ose nuk dëshiron të kryejë hetimin dhe të ndjekë penalisht autorët.

Në total, 123 shtete kanë rënë dakord ta respektojnë atë, por ka disa përjashtime të rëndësishme, duke përfshirë Rusinë.

Disa vende, përfshirë Ukrainën, e kanë nënshkruar traktatin, por nuk e kanë ratifikuar atë.

Dhe së dyti, megjithëse nuk është e panjohur që gjyqet të zhvillohen pa të pandehurin në bankën e të akuzuarve, kjo nuk është një opsion këtu. ICC nuk kryen gjykime në mungesë, kështu që edhe ajo rrugë mbyllet.

Kush është përballur me këtë lloj gjyqi?

Ideja e gjykimit të njerëzve për krime kundër njerëzimit daton para ekzistencës së GJNP-së.

Filloi në vitin 1945 pas Luftës së Dytë Botërore me gjyqet e Nurembergut, të cilat u mbajtën për të ndëshkuar anëtarët kryesorë të hierarkisë në Gjermaninë naziste për Holokaustin dhe mizoritë e tjera.

Ndër ta ishte zëvendësi i liderit nazist Adolf Hitler, Rudolf Hess, i cili u dënua me burgim të përjetshëm dhe vdiq në 1987.

Sigurisht, zoti Putin nuk është akuzuar për krime kundër njerëzimit, edhe pse nënpresidentja e SHBA Kamala Harris ka argumentuar se ai duhet të jetë i tillë.

Organe të tjera të porositura kanë kërkuar të dënojnë të akuzuarit për krime lufte. Kjo përfshin Tribunalin Penal Ndërkombëtar për ish-Jugosllavinë, një organizatë e OKB-së që ekzistonte nga viti 1993 deri në 2017.

Gjatë asaj kohe, ajo dënoi dhe dënoi 90 persona. Por ndoshta më famëkeqi nga të paditurit, ish-presidenti jugosllav Slobodan Millosheviç, vdiq nga një atak në zemër në vitin 2006 ndërsa ishte në paraburgim.

Sa i përket vetë GJNP-së, ajo deri më tani ka paditur 40 individë përveç Putin, të gjithë nga vendet afrikane. Prej tyre, 17 persona janë ndaluar në Hagë, 10 janë dënuar për krime dhe katër janë shpallur të pafajshëm.

Të fundit