Flash News

Bota

Analiza e medias gjermane: Putin po trondit Europën, nuk synon vetëm Ukrainën

Analiza e medias gjermane: Putin po trondit Europën, nuk synon vetëm

Presidenti rus është mburrur se i vetëm vendosi të pushtojë Krimenë. Tani më shumë se 100,000 ushtarë janë duke pritur për urdhrat e tij për marshim në kufirin me Ukrainën. A do ta japë ai?

Putini është mbrojtur rreptësisht që nga fillimi i pandemisë, aksesi tek ai është rreptësisht i kufizuar dhe ata pak njerëz që lejohen ta takojnë duhet të karantinohen për ditë më parë.

Por, cili është plani i tij për Rusinë dhe botën tani?

Rusia kërkon fundin e zgjerimit të NATO-s, tërheqjen e armëve bërthamore amerikane nga Evropa dhe jo ushtrime të mëtejshme ushtarake pranë Rusisë. Në konferencën e tij vjetore për shtyp në fund të dhjetorit, Putin paralajmëroi se NATO po avanconte dhe po ndërtonte baza me sisteme të reja armatimi: "Në lindje, në jug, në veri dhe në perëndim, natyrisht." Një vështrim në hartë nuk e konfirmon këtë. Zgjerimi i fundit i NATO-s në lindje ishte pothuajse 18 vjet më parë. Sot, Rusia ndan 800 kilometra nga 57,680 kilometrat e kufirit të saj të jashtëm me anëtarët e NATO-s, Norvegjinë, Estoninë dhe Letoninë. Polonia dhe Lituania kufizohen me enklavën e Kaliningradit për rreth 400 kilometra. Rrethimi duket ndryshe.

Shumë besojnë se Putin po reagon vetëm ndaj SHBA-së dhe NATO-s. Nëse Perëndimi do të sillej ndryshe, do të tregonte mirëkuptim dhe do t'i përgjigjej shqetësimeve të Putinit, atëherë ai do të vepronte shumë ndryshe. Ky është një supozim i rremë dhe që nënvlerëson Rusinë. Rusia është një fuqi botërore mjaft e madhe për të mos reaguar ndaj të tjerëve, por për të vepruar sipas dëshirës së saj. Kjo është pikërisht ajo që po bën Putin. Ai ka plane të gjera, e sheh Perëndimin si të dobët dhe do të donte të vendoste një rend tjetër në Evropë, pa SHBA.

Ju mund ta kuptoni politikën e jashtme të Putinit vetëm nëse shihni se sa qëllimisht presidenti rus e ka transformuar vendin e tij gjatë njëzet viteve të fundit. Në këtë e ndihmuan shërbimet e sigurisë, forcat e armatosura dhe makina e propagandës. Së bashku ata filluan një revoltë: kundër viteve 1990 dhe gjithçka që u krijua atëherë. Kundër një Rusie të hapur me zgjedhje të lira në gjysmë të rrugës, e cila u angazhua në traktate për bashkëjetesë paqësore dhe respektimin e kufijve në Evropë. Kjo ishte dikur. Putin dhe shokët e tij e kthyen vendin e tyre përpara se të fillonin të eksploronin kufijtë e fuqisë së tij të jashtme. Dhe për shkak se Putin nuk sundon një vend të vogël, por një superfuqi bërthamore, sot ai po trondit Evropën dhe botën në të cilën ne jemi ndjerë të sigurt për tre dekada.

Përkthyer nga Zeit.de

Të fundit