Flash News

Bota

Barcelona vendos të ndalojë qiratë Airbnb për turistët

Barcelona vendos të ndalojë qiratë Airbnb për turistët

Një nga destinacionet kryesore turistike të Spanjës është vendosur të ndalojë marrjen me qira të apartamenteve për turistët në një përpjekje për të përmirësuar strehimin për banorët vendas.

Këshilli i qytetit të Barcelonës ka njoftuar një plan radikal për të hequr qytetin nga rreth 10,000 licencat e banesave turistike gjatë pesë viteve të ardhshme, sipas raporteve të mediave lokale, shkruan Euronews/. 

Masa synon të trajtojë krizën në rritje kombëtare të strehimit, e cila është veçanërisht e mprehtë në qytetet turistike si Barcelona. Ai do të ketë përparësi rezidenciale në vend të përdorimit turistik në një nga qytetet më të vizituara të Evropës.

Plani pasqyron një prirje globale të qyteteve që fillojnë të luftojnë efektet e turizmit masiv në jetën lokale.

Vendimi u jep autoriteteve të qytetit katalanas fuqinë për të rregulluar banesat turistike në komunat e tyre. Barcelona nuk ka dhënë licenca të reja që nga viti 2014, kur ngriu furnizimin në 9600 njësi, megjithëse disa çështje të mëvonshme janë në pritje të vendimeve gjyqësore.

Qyteti ka përjetuar rritje të mëdha në qiratë e banesave pasi oferta e banesave për banorët vendas ka rënë në dekadën e fundit.

Jaume Collboni, kryetari i bashkisë së qytetit, i përshkroi masat si "një pikë kthese" në trajtimin e problemit të aksesit në strehim, veçanërisht për të rinjtë. Ai pranoi se rezultatet nuk do të jenë të menjëhershme, por beson se do të hapin një debat të rëndësishëm politik dhe social.

“Ne duam të garantojmë të drejtën për të jetuar në Barcelonë dhe të përballemi në mënyrë efektive me krizën e strehimit që kemi vuajtur prej vitesh”, shkroi ai në Twitter.

Të fundit