Flash News

Bota

BE arrin gjatë natës marrëveshjen për klimën, çfarë parashikon

BE arrin gjatë natës marrëveshjen për klimën,

Shtetet anëtare të Bashkimit Evropian arritën një marrëveshje në orët e para të mëngjesit për një sërë masash që ata shpresojnë se do ta vënë bllokun në rrugën e duhur për t'u bërë neutral ndaj karbonit deri në vitin 2050.

Ministrave të mjedisit të mbledhur në Luksemburg iu deshën rreth 17 orë për të arritur kompromise mbi pesë ligje të ndjeshme që janë pjesë e paketës Fit for 55 të bllokut që synon të reduktojë emetimet e gazeve serrë me të paktën 55% deri në vitin 2030 krahasuar me nivelet e viteve 1990.

Masat për të cilat ata ranë dakord ishin në lidhje me sistemin e tregtimit të emetimeve të BE-së, emetimet dhe heqjet nga përdorimi i tokës, ndryshimi i përdorimit të tokës dhe pylltaria, krijimi i një fondi për klimën sociale (SCF) dhe standardet e reja të performancës së emetimeve të CO2 për makinat dhe furgonat.

Ndër masat më tërheqëse janë shtimi i transportit detar në sistemin e tregtimit të emetimeve të BE-së (ETS), krijimi i një sistemi të ri, të veçantë të tregtimit të emetimeve për sektorët e ndërtesave dhe transportit rrugor, 59 miliardë euro të alokuara për SCF, objektivi i përgjithshëm për të hequr 310 milion ton ekuivalent CO2 duke përmirësuar përdorimin e tokës dhe pylltarisë dhe përfundimin e shitjes së makinave me motorë me djegie deri në vitin 2035.

Parlamenti Evropian tani duhet t'i mbështesë këto ligje. Eurodeputetët kanë miratuar tashmë një ndalim për shitjen e makinave dhe furgonëve me motorë me djegie pas vitit 2035, por masat e tjera mund të rezultojnë më të vështira për ta miratuar siç janë.

Në të vërtetë, aktivistët e klimës thonë se ministrat nuk ia dolën mbanë. OJQ-ja WWF akuzoi ministrat se hodhën poshtë propozimet fillestare të Komisionit, të cilat ata thanë se "tashmë ishin të pamjaftueshme për të arritur objektivin 1.5°C në Marrëveshjen e Parisit".

OJQ-ja mjedisore e kritikoi Fondin e Klimës Sociale si më të vogël dhe më të dobët se sa ishte propozuar fillimisht dhe nuk shkonte aq larg sa për të ndihmuar ata që janë më të cenueshëm ndaj tranzicionit të energjisë, si dhe ambicien e pandryshuar për të reduktuar me 61% deri në vitin 2030 emetimet në sektorët e mbuluar nga ETS e BE-së.

Burimi: Euronews

Të fundit