Flash News

Bota

Britania regjistron inflacionin më të lartë të 40 viteve të fundit

Britania regjistron inflacionin më të lartë të 40 viteve

Norma e inflacionit është rritur në nivelin më të lartë të 40 viteve në Britani, 9.1% në maj, sipas shifrave të fundit zyrtare.

Përditësimi, nga Zyra për Statistikat Kombëtare (ONS), përfaqëson një rritje të lehtë në shifrën 9% të muajit të kaluar,  e nxitur lart nga rritja e paprecedentë e prillit në kufirin e çmimit të energjisë.

ONS tha se nxitësi kryesor në maj ishte rritja e kostos së ushqimit dhe pijeve joalkoolike, veçanërisht në krahasim me rëniet e vërejtura në të njëjtën kohë të vitit të kaluar.

Në terma mujorë, çmimet e konsumit u rritën me 0.7% në muajin maj.

YaelSelfin, kryeekonomist në KPMG UK, tha: "Rritja e inflacionit po ushtron presion të mëtejshëm mbi politikëbërësit për të lehtësuar barrën mbi familjet, ndërsa ndërlikon detyrën e Bankës së Anglisë.

Kostot e gazit me shumicë po vazhdojnë të rriten mes luftës së Rusisë në Ukrainë dhe sanksioneve perëndimore për të ndëshkuar presidentin Vladimir Putin.

Kjo përpjekje për të detyruar një ulje ka ndezur një përleshje ndërkombëtare për furnizime për të përmbushur kërkesën, veçanërisht përpara muajve të dimrit.

Në përditësimin e saj të fundit, Banka e Anglisë parashikoi se inflacioni do të arrinte në 11% në vjeshtë, pasi rriti normën e Bankës për të pestën herë radhazi dhe sinjalizoi veprime të mëtejshme përpara.

Të fundit