Flash News

Bota

Britania rrit normën e interesit në 2.25%, niveli më i lartë që nga 2008-ta

Britania rrit normën e interesit në 2.25%, niveli më i lartë

Norma e interesit në Britani është rritur në 2.25%, niveli më i lartë që nga kriza financiare e vitit 2008. Tregjet financiare kishin pritur gjerësisht që Banka të ndiqte Rezervën Federale të SHBA mbrëmë me një rritje prej 0.75 pikë përqindjeje, por ekonomistët ishin pak më të kujdesshëm.

Banka sinjalizoi se tani ishte më e shqetësuar për perspektivat e rritjes ekonomike. Ajo paralajmëroi se vendi tashmë mund të ishte në një recesion teknik, duke thënë se stafi tani besonte se Mbretëria e Bashkuar ishte në rrugën e duhur për të regjistruar një tremujor të dytë radhazi të rritjes negative.

Ajo kishte parashikuar vetëm muajin e kaluar se ekonomia do të rritej me 0.4% midis korrikut dhe shtatorit. Rritja e fundit e normës vendos një presion të mëtejshëm intensiv mbi huamarrësit.

Veprimi i Bankës ka për qëllim trajtimin e inflacionit bazë, i cili heq elementë më të paqëndrueshëm si çmimet e benzinës dhe energjisë, ë është ende në rritje mes krizës së kostos së jetesës.

Matja kryesore e indeksit të çmimeve të konsumit (CPI) ra përsëri në gusht, por kjo ishte vetëm falë rënies së kostove të karburantit në muajin e kaluar. Banka është e shqetësuar se elementët e tjerë të inflacionit, rritjet e kostos së mallrave dhe shërbimeve në përgjithësi, po thellohen më shumë.

Politikëbërësit thanë se do të vazhdojnë të "përgjigjen me forcë, sipas nevojës" për të trajtuar inflacionin.

Burimi: SkyNews

 

Të fundit