Flash News

Bota

Ekspertët tregojnë se si do t’i jepnin avantazh Ukrainës avionët luftarakë F-16

Ekspertët tregojnë se si do t’i jepnin avantazh Ukrainës

Ekspertët e mbrojtjes ajrore thonë se avionët luftarakë F-16 të prodhuar nga SHBA-ja do t'i ofronin Ukrainës një avantazh ndaj forcave ajrore ruse, por vetëm nëse kombinohen me raketa të fuqishme dhe informacione të shënjestruar që Perëndimi do të duhej të siguronte, duke e tërhequr atë në mënyrë më aktive në luftë.

"Nuk është një ilaç, as një ndryshim i lojës," tha Konstantinos Zikidis, një inxhinier i hapësirës ajrore me Hellenic Aerospace Industry, i cili ka përvojë të gjerë në F-16.

Shumica e anëtarëve të NATO-s në Evropë e kanë mbajtur të hapur mundësinë e dërgimit të F-16-ve të tyre në Ukrainë, edhe pse presidenti Joe Biden tha se Shtetet e Bashkuara nuk do ta bënin këtë.

“Sukhoi-35 është më i madh dhe më i shpejtë dhe ka një radar më të fuqishëm”, tha Zikidis për Al Jazeera për avionin luftarak rus kundër të cilit do të ishte F-16.

Por F-16 mund të kapërcejë Sukhoi-35 nëse mbante raketa të fuqishme perëndimore dhe merrte të dhëna gjurmimi nga radarët e ajrit, tha Zikidis.

Nëse Ukraina do të merrte F-16, ata ka të ngjarë të vinin nga Polonia, e cila ka thënë se është gati të dorëzojë një pjesë të flotës së saj.

Këto bartin raketën AIM-9X Sideëinder, një raketë me rreze të shkurtër veprimi me rreze infra të kuqe të drejtuar nga 10-20 km e pazbulueshme nga sistemet mbrojtëse të aeroplanit të synuar, tha Zikidis.

Të dyja raketat janë ndër më të avancuarat e NATO-s.

Komandanti i krahut Thanasis Papanikolaou, i cili ka fluturuar dhe komanduar formacionet e F-16-ve, pajtohet se, nëse lidhet në rrjet, F-16 do t'i ofronte Ukrainës një avantazh të qartë.

“Rusët po përdorin taktika më të vjetra, ndërsa taktikat perëndimore kanë evoluar për të përdorur avionë në kombinim me marinën, forcat tokësore, inteligjencën e radarit [ajror] dhe detar – kjo lloj lufte perëndimore është shumë e avancuar”, tha Papanikolaou.

Burimi: AL Jazzera

 

Të fundit