Flash News

Bota

Hungaria vendos të miratojë anëtarësimin e Finlandës dhe Suedisë në NATO, vetëm një shtet “i mban peng”

Hungaria vendos të miratojë anëtarësimin e Finlandës

Kryeministri hungarez Viktor Orbán njoftoi dje se Parlamenti do të miratojë pranimin e Finlandës dhe Suedisë në NATO vitin e ardhshëm.

“Siç e kemi informuar tashmë Suedinë dhe Finlandën, Hungaria mbështet anëtarësimin e këtyre dy vendeve në NATO. Do të jetë në axhendën e seancës së parë të parlamentit vitin e ardhshëm”, u tha Orbán gazetarëve pas takimit me homologët rajonalë në Sllovaki.

Seanca e parë e parlamentit vitin e ardhshëm është planifikuar të fillojë në shkurt. Të 30 vendet anëtare të NATO-s, përveç Hungarisë dhe Turqisë, kanë ratifikuar pranimin e Suedisë dhe Finlandës, të cilat hoqën dorë nga mos-angazhimi ushtarak për dekada për t'u bashkuar me NATO-n pasi Rusia pushtoi Ukrainën në shkurt.

Anëtarët e rinj të aleancës së NATO-s kërkojnë miratim unanim. Partia në pushtet e Hungarisë ka refuzuar në mënyrë të përsëritur caktimin e një votimi në parlament për këtë çështje, megjithëse qeveria këmbëngul se mbështet pranimin e dy vendeve nordike në NATO.

Hungaria, anëtare e BE-së, është në bisedime me Brukselin për të zhbllokuar miliarda euro nga fondet e BE-së. Kjo e fundit i ka bllokuar për shkak të shqetësimeve që lidhen me korrupsionin.

Opozita hungareze ka akuzuar partinë e Orbanit se po zvarritet duke refuzuar ta vendosë këtë çështje në axhendën e parlamentit për votim. Partia Socialiste e ka quajtur atë “të pakuptueshme dhe të pajustifikuar”, ndërsa partia Momentum ka akuzuar qeverinë për “shantazh” ndaj Bashkimit Evropian.

Burimi: Euroactiv 

Të fundit