Flash News

Bota

Inflacioni në Gjermani arrin nivelin më të lartë të 70 viteve, rrezik i thellë për recesion

Inflacioni në Gjermani arrin nivelin më të lartë të 70

Inflacioni gjerman u rrit në nivele dyshifrore për herë të parë në më shumë se 70 vjet, duke nënvizuar gjendjen e pasigurt të ekonomisë më të madhe të Evropës, për të cilën ekonomistët kryesorë paralajmëruan se mund të tkurret deri në 7.9 për qind vitin e ardhshëm në një skenar të rastit më të keq, raporton Financial Times.

Kancelari Olaf Scholz iu përgjigj kostove të larta të energjisë të enjten duke njoftuar planet për një kufi prej 200 miliardë eurosh për çmimet e gazit, të cilin ai e përshkroi si një "mburojë mbrojtëse" që do të financohej duke zgjeruar një fond jashtë bilancit të krijuar për të ofruar ndihmë gjatë koronavirusit. pandemi.

Çmimet e konsumit në Gjermani u rritën 10.9 për qind në vit deri në shtator, duke u përshpejtuar nga 8.8 për qind në gusht, sipas një vlerësimi të shpejtë të publikuar nga agjencia federale statistikore të enjten.

Është hera e parë që inflacioni gjerman ka arritur nivele dyshifrore që nga viti 1951 dhe rritja pritet të rrisë inflacionin e përgjithshëm të eurozonës në një rekord të ri prej 9.7 përqind kur këto shifra të publikohen të premten.

"Inflacioni është i nxehtë në Gjermani," tha Carsten Brzeski, një ekonomist në bankën holandeze ING, duke shtuar se ishte "e vështirë për të parë" se si Banka Qendrore Evropiane nuk mund të rriste normat e interesit me 0.75 pikë përqindjeje për të tretën herë radhazi. takimin e muajit të ardhshëm.

Rritja e çmimeve gjermane – e cila u rrit 2.2 për qind nga muaji në muaj – u nxit nga skadimi i masave të përkohshme për të mbrojtur familjet dhe bizneset nga ndikimi i çmimeve të larta, të tilla si një ulje e tarifës së karburantit dhe një biletë mujore e subvencionuar prej 9 eurosh.

Çmimet e energjisë u rritën me 43.9 për qind në vit deri në shtator, duke u përshpejtuar nga rritja 35.6 për qind në gusht, ndërsa çmimet e ushqimeve u rritën me 18.7 për qind kundrejt 16.6 për qind një muaj më parë. Rritja e çmimit të shërbimeve u përshpejtua në 3.6 për qind nga 2.2 për qind.

Vendimi i Rusisë për të shkurtuar furnizimin me gaz në Evropë pas pushtimit të Ukrainës, e ka zhytur Gjermaninë në krizën e saj më të rëndë energjetike që nga Lufta e Dytë Botërore. Rritja e çmimeve të gazit ka detyruar shumë kompani të reduktojnë prodhimin apo edhe të mbyllen tërësisht, ndërkohë që familjet private po përgatiten për një rritje të madhe të faturave të ngrohjes.

Të fundit