Flash News

Bota

Kriza energjitike, Italia nënshkruan një marrëveshje gazi prej 8 miliardë dollarësh me Libinë

Kriza energjitike, Italia nënshkruan një marrëveshje gazi prej 8

Kompania italiane e energjisë Eni dhe Korporata Kombëtare e Naftës (NOC) e Libisë nënshkruan një marrëveshje prodhimi gazi prej 8 miliardë dollarësh që synon të rrisë furnizimin me energji në Evropë, pavarësisht pasigurisë dhe kaosit politik në vendin e Afrikës Veriore.

Marrëveshja, e nënshkruar të shtunën gjatë një vizite në kryeqytetin Tripoli nga kryeministri italian Giorgia Meloni, synonte të rriste prodhimin e gazit për tregun e brendshëm libian, si dhe eksportet përmes zhvillimit të dy fushave të gazit në det të hapur.

Prodhimi do të fillojë në vitin 2026 dhe do të arrijë 21 milion metra kub në ditë, tha Eni në një deklaratë.

“Kjo marrëveshje do të mundësojë investime të rëndësishme në sektorin energjetik të Libisë, duke kontribuar në zhvillimin lokal dhe krijimin e vendeve të punës, duke forcuar rolin e Eni-t si një operator kryesor në vend”, tha shefi ekzekutiv i saj Claudio Descalzi.

Gjatë vizitës së saj, Meloni u takua me kryeministrin e Libisë Abdulhamid Dbeibah, kreun e Qeverisë së Unitetit Kombëtar (GNU) të njohur ndërkombëtarisht në Tripoli, për bisedime që u fokusuan gjithashtu në migrimin në të gjithë Mesdheun.

Vendet evropiane kanë kërkuar gjithnjë e më shumë të zëvendësojnë gazin rus me furnizime me energji nga Afrika e Veriut dhe gjetkë gjatë vitit të kaluar për shkak të luftës në Ukrainë.

Italia ka marrë tashmë drejtimin në sigurimin e gazit nga Algjeria, duke ndërtuar një partneritet të ri strategjik atje që përfshin investime për të ndihmuar kompaninë shtetërore të energjisë Sonatrach të kthejë vitet e prodhimit në rënie.

Burimi: AL Jazzera

Të fundit