Bota

Lufta në Ukrainë, Banka Botërore paralajmëron recesion global

Lufta në Ukrainë, Banka Botërore paralajmëron recesion

Presidenti i Bankës Botërore ka paralajmëruar se lufta në Ukrainë mund të shkaktojë një recesion global.

David Malpass vuri në dukje rolin e konfliktit në rritjen e çmimeve të ushqimit dhe energjisë.

Ai tha se ekonomia e Gjermanisë, e katërta më e madhe në botë, tashmë është ngadalësuar ndjeshëm për shkak të çmimeve më të larta të energjisë.

Lufta ka çuar gjithashtu në një mungesë të plehrave që mund të përkeqësojë kushtet ekonomike, tha ai.

"Ndërsa shikojmë GDP-në globale... është e vështirë tani për të parë se si ne shmangim një recesion," tha ai, duke folur në një ngjarje të organizuar nga Dhoma e Tregtisë e SHBA.

Evropa, Kina dhe SHBA po shohin rritje më të ngadaltë, ndërsa vendet në zhvillim po goditen edhe më shumë nga inflacioni, tha ai.

Ekonomia e Kinës është goditur veçanërisht rëndë për shkak të presionit të shtuar të pandemisë së koronavirusit, gjë që i bëri autoritetet të vendosin kufizime bllokimi në Shangai, si dhe një krizë para-ekzistuese të pasurive të paluajtshme.

Banka Botërore uli parashikimin e saj të rritjes globale për vitin 2022 me pothuajse një pikë përqindje të plotë muajin e kaluar, nga 4.1% në 3.2%, duke përmendur ndikimin e konfliktit.

Ukraina dhe Rusia janë lojtarë të mëdhenj në prodhimin botëror të ushqimit, duke përfaqësuar 53% të tregtisë globale në vaj luledielli dhe fara, dhe 27% në grurë, sipas Kombeve të Bashkuara.

Në Afrikë, 25 vende importojnë më shumë se një të tretën e grurit të tyre nga Ukraina dhe Rusia.

Rusia dhe Ukraina eksportojnë 28% të plehrave të prodhuara nga azoti dhe fosfori, si dhe kaliumi.

Ukraina ka pasur probleme me transportin e furnizimeve jashtë vendit për shkak të konfliktit, ndërsa eksportet ruse të energjisë janë goditur nga sanksionet.

Burimi: Sky News

Të fundit