Flash News

Bota

Me sanksionet e reja, SHBA zotohet të 'kufizojë ashpër' shitjet e naftës në Iran

Me sanksionet e reja, SHBA zotohet të 'kufizojë ashpër'

Administrata Biden ka njoftuar një raund të ri sanksionesh kundër Iranit, duke u zotuar të vendosë gjoba financiare në një "bazë të rregullt" në një përpjekje për të "kufizuar ashpër" eksportet iraniane të naftës.

Masat e shpallura të enjten synojnë disa firma me bazë në Kinë, Emiratet e Bashkuara Arabe, Hong Kong dhe Indi, të cilat Shtetet e Bashkuara i akuzojnë për përfshirje në shitjen e naftës iraniane dhe produkteve petrokimike.

Administrata e presidentit amerikan Joe Biden gjithashtu i lidhi në mënyrë eksplicite sanksionet me dështimin për të ringjallur marrëveshjen bërthamore të Iranit të vitit 2015, i njohur zyrtarisht si Plani i Përbashkët Gjithëpërfshirës i Veprimit (JCPOA).

“Shtetet e Bashkuara janë të përkushtuara për të kufizuar ashpër shitjet e paligjshme të naftës dhe petrokimike të Iranit”, tha në një deklaratë zyrtari i Departamentit të Thesarit, Brian Nelson.

"Për sa kohë që Irani refuzon një kthim të ndërsjellë në zbatimin e plotë të Planit të Përbashkët Gjithëpërfshirës të Veprimit, Shtetet e Bashkuara do të vazhdojnë të zbatojnë sanksionet e tyre për shitjen e naftës dhe produkteve petrokimike iraniane."

Dënimet ngrijnë asetet e kompanive në SHBA dhe e bëjnë të paligjshme që qytetarët amerikanë të bëjnë biznes me to.

Që kur ish-presidenti amerikan Donald Trump u tërhoq nga marrëveshja bërthamore në vitin 2018, sektorë të ndryshëm të ekonomisë iraniane kanë qenë nën sanksione të rënda amerikane.

Si përgjigje, Irani ka avancuar programin e tij bërthamor, duke përfshirë pasurimin e uraniumit, shumë përtej kufijve të përcaktuar nga marrëveshja.

“Ndërsa Irani vazhdon të përshpejtojë programin e tij bërthamor në kundërshtim me JCPOA, ne do të vazhdojmë të përshpejtojmë zbatimin e sanksioneve ndaj shitjeve të naftës dhe petrokimike të Iranit nën autoritete që do të hiqen sipas JCPOA”, tha Departamenti i Thesarit i SHBA-së në një deklaratë.

Pas raundeve të shumta të bisedimeve të tërthorta bërthamore, Uashingtoni dhe Teherani kanë shkëmbyer fajin për dështimin për të rivendosur marrëveshjen.

Ndërsa zyrtarët amerikanë thonë se Irani duhet të vendosë nëse dëshiron të kthehet në pakt, Teherani thotë se mosgatishmëria e Uashingtonit për të dhënë lehtësim të qëndrueshëm të sanksioneve është pengesa kryesore që parandalon kthimin në JCPOA.

Burimi: Al Jazzera

Të fundit