Flash News

Bota

Ministrat e BE: Objektivi financiar për të frenuar ndryshimet klimatike do të arrihet në 2023-shin

Ministrat e BE: Objektivi financiar për të frenuar ndryshimet

Vendet anëtare të BE-së përsëritën angazhimin e tyre ndaj Marrëveshjes së Parisit përpara samitit të Kombeve të Bashkuara për klimën muajin e ardhshëm, duke thënë se ata presin që një premtim i vitit 2009 për të ofruar 100 miliardë dollarë në vit ndihmë financiare për vendet në zhvillim "do të përmbushet në vitin 2023".

Ministrat e ekonomisë nga BE-së miratuan konkluzione që përsërisin angazhimin e tyre për të ofruar financimin ndërkombëtar të klimës.

Deklarata theksoi nevojën për të "rritur ambicien dhe përshpejtimin e veprimit" në përgjigje të ndryshimeve klimatike duke i shtyrë qeveritë të "sigurojnë stimuj të duhur për të tërhequr investime publike dhe private".

Asnjë angazhim për "humbjen dhe dëmin"

Një paragraf i plotë i kushtohet gjithashtu "nevojës për të forcuar veprimin" për "humbjet dhe dëmtimet" në lidhje me ndikimet negative të ndryshimeve klimatike në rajonet më të cenueshme.

Megjithatë, deklarata shmangu marrjen e angazhimeve konkrete financiare, në vend të kësaj duke premtuar mbështetje për vazhdimin e një dialogu të ngritur në COP26 vitin e kaluar në Glasgoë për të trajtuar këtë temë.

"Humbja dhe dëmtimi mbetet një çështje shumë e diskutueshme, ku pak progres konkret është parë deri më sot," tha Kate Levick, drejtore e financave të qëndrueshme në grupin e ekspertëve E3G, duke folur për takimin e ardhshëm COP27.

Dhe, ndërsa flitet shumë për 'humbje dhe dëme', në realitet, nuk mund të gjendet një marrëveshje për formën që mund të marrë një mekanizëm i tillë.

Vitin e kaluar, në konferencën e klimës COP26, blloku G77 i vendeve në zhvillim, propozoi krijimin e një lehtësie financiare për humbjet dhe dëmet, një fond që emetuesit e mëdhenj do të duhet të paguajnë për të ndihmuar rajonet e cenueshme të prekura nga fatkeqësitë e lidhura me klimën.

Burimi: Euroactiv

Të fundit