Flash News

Bota

Ministrat e BE-së takohen sot për krizën energjitike, tre propozimet në tryezë

Ministrat e BE-së takohen sot për krizën energjitike, tre

Ministrat e Energjisë së BE-së do takohen sot për të miratuar një paketë të parë masash emergjente si përpjekje për të frenuar rritjen e faturave të energjisë elektrike dhe për të koordinuar përgjigjet e shteteve anëtare ndaj krizës.

Paketa në tryezë për të shmangur racionimin e gazit këtë dimër përfshin kursime të detyrueshme të energjisë, një kufi mbi të ardhurat e tepërta të tregut dhe kapjen e fitimeve të tepërta të korporatave.

BE synon të zvogëlojë konsumin e energjisë elektrike gjatë orëve të pikut për të ribalancuar mospërputhjen e ofertës dhe kërkesës dhe për të kapur një pjesë të të ardhurave që kanë bërë termocentralet dhe kompanitë e karburanteve fosile për shkak të çmimeve të larta.

Ndërsa ministrat diskutojnë propozimet, thelbi i paketës pritet të mbetet i paprekur, me ndryshime të fokusuara në fleksibilitet dhe zbatim praktik.

Tre masat në tryezë janë:

-Një plan në mbarë BE-në për të kursyer energjinë: një objektiv i detyrueshëm prej 5% gjatë orëve të pikut, kur gazi luan një rol më të madh në përcaktimin e çmimeve, dhe një reduktim vullnetar prej 10% në kërkesën e përgjithshme për energji elektrike.

-Kufiri i të ardhurave të tepërta të prodhuara nga termocentralet që nuk përdorin gaz për të prodhuar energji elektrike, si energjia diellore, era, bërthamore, hidrocentralet dhe linjiti. Masa do të jetë uniform dhe do të vendoset në 180 € për megavat-orë. Të gjitha të ardhurat që tejkalojnë barrierën do të mblidhen nga qeveritë.

-Një mekanizëm solidariteti për të kapur pjesërisht fitimet e tepërta të realizuara nga kompanitë e karburanteve fosile (naftë, gaz dhe qymyr). Autoritetet do të jenë në gjendje të vendosin një taksë prej 33% mbi fitimet e realizuara nga këto kompani në vitin fiskal 2022, por vetëm nëse fitimet përfaqësojnë një rritje prej 20% krahasuar me mesataren e parë në tre vitet e fundit.

Fondet shtesë të përfituara nga instrumenti i dytë dhe i tretë do të ridrejtohen për familjet dhe kompanitë në stres financiar në formën e subvencioneve, tarifave të reduktuara ose mbështetjes për të ardhurat.

Vendet që kanë vendosur tashmë zgjidhje të ngjashme në nivel kombëtar do të lejohen të vazhdojnë skemat e tyre nëse ndjekin të njëjtat qëllime si paketa e BE-së.

Tre masat e jashtëzakonshme janë në një tekst legjislativ, i cili duhet të miratohet me shumicë të cilësuar. Një dritë jeshile pritet gjerësisht të zhvillohet pasditen e së premtes, pa pengesa të mëdha.

"Vendet kanë shprehur mbështetje të gjerë për tekstin e Komisionit," tha një zyrtar i lartë i BE-së, duke folur në kushte anonimiteti. "Ne kemi një bazë solide për diskutim."

Ministrat do të debatojnë gjithashtu veprime të mëtejshme për të adresuar krizën energjetike dhe do të shkëmbejnë pikëpamje mbi rrjedhjet misterioze të gazit që u identifikuan në fillim të kësaj jave në tubacionet Nord Stream. Përfaqësuesit nga Gjermania, Suedia dhe Danimarka do të informojnë kolegët e tyre për zhvillimet e fundit.

Burimi: Euronews

Të fundit