Bota

Ministri i Jashtëm italian: Marrëveshja me Shqipërinë nuk mund të krahasohet me planin britanik

Ministri i Jashtëm italian: Marrëveshja me Shqipërinë nuk

Ministri i Jashtëm italian, Antonio Tajani, teksa foli për marrëveshjen për refugjatët me Shqipërinë, tha se nuk mund të krahasohet me planin britanik për deportimin e emigrantëve të paligjshëm në Ruanda.

Tajani tha se emigrantët do të trajtohen sipas protokollit të standarteve italiane dhe evropiane.

“Emigrantët do të trajtohen sipas standardeve italiane dhe evropiane. Ky Protokoll nuk është i krahasueshëm me marrëveshjen midis Mbretërisë së Bashkuar dhe Ruandës”, tha Tajani.

Italia do të ndërtojë dy kampe pritjeje dhe paraburgimi në Shqipëri, të cilat do të strehojnë një maksimum prej 3,000 migrantësh në çdo kohë, duke shënuar marrëveshjen e parë ndonjëherë që përfshin një vend jashtë BE-së që pranon emigrantë në emër të një vendi anëtar.

Tajani tha se Italia do të përballonte të gjitha kostot, duke përfshirë ndërtimin dhe policimin e qendrave dhe do të paguante 16.5 milionë euro (18.00 milionë dollarë) për shpenzimet fillestare.

Tajani tha se administrata do të paraqiste një projekt-ligj për të ratifikuar zyrtarisht paktin me Shqipërinë.

"Ne shpresojmë se mund të miratohet në një kornizë kohore që është në përputhje me urgjencën e trajtimit të menaxhimit të flukseve në rritje të migracionit," tha ai.

Rreth 150,000 emigrantë detarë kanë mbërritur në Itali deri më tani këtë vit, krahasuar me rreth 94,000 në të njëjtën periudhë të vitit 2022.

Të fundit