Bota

NATO vendos 40 avionë zjarrfikës në Greqi

NATO vendos 40 avionë zjarrfikës në Greqi

NATO ka vendosur në kohë rekord 40 avionë zjarrfikës në Greqi për të ndihmuar vendin të luftojë zjarret. Midis tyre janë 29 helikopterë zjarrfikës dhe, për herë të parë ndonjëherë, 11 aeroplanë zjarrfikës.

Ky është viti i 11-të radhazi që NSPA furnizon Greqinë me avionë zjarrfikës. Avionët e ndryshëm do të vendosen në 20 vendndodhje të ndryshme strategjike në të gjithë Greqinë.

Kjo vjen në krye të ndihmës së ofruar nga Qendra e Koordinimit të Reagimit Emergjent të BE-së (ERCC), e cila këtë vit, për herë të parë, parapozoi 204 zjarrfikës nga vende të tjera anëtare të BE-së në Greqi.

Rezerva e ERCC prej 12 avionësh zjarrfikës, të cilët gjithashtu janë huazuar nga shtetet anëtare, janë vendosur aktualisht në vende të tjera evropiane që luftojnë zjarret, duke përfshirë Shqipërinë, Portugalinë, Spanjën, Francën, Republikën Çeke dhe Slloveninë.

Deri më 30 korrik, gati 600,000 hektarë ishin djegur tashmë në të gjithë BE nga zjarret pyjore, tregojnë të dhënat nga Sistemi Evropian i Informacionit për Zjarret në Pyje (EFFIS).

Ky është shifra e dytë më e lartë e vërejtur për çdo vit që nga fillimi i regjistrimeve në 2006 pas vitit 2017, kur afro një milion hektarë u shndërruan në hi.

Valët e të nxehtit që po ndodhin më shpesh dhe po bëhen më të rënda në të gjithë Evropën për shkak të ndryshimeve klimatike po nxisin zjarret. Kushtet e thatësirës, ​​të cilat po prekin rreth gjysmën e territorit të BE-së, po lehtësojnë gjithashtu përhapjen e tyre.

Burimi: Euronews

Të fundit