Flash News

Bota

Një asteroid i madh kalon pranë Tokës, NASA jep detaje

Një asteroid i madh kalon pranë Tokës, NASA jep detaje

Një asteroid i madh ka kaluar pranë Tokës. Lajmi është bërë i ditur pasi rreziku ka përfunduar. Mediat e huaja shkruajnë se asteroidi ka pasur madhësinë e një minibusi.

Shkëmbi hapësinor, i njohur si 2023 BU, iu afrua tokës rreth mesnatës. Me një madhësi të vlerësuar prej 3,5 deri në 8,5 metra të gjerë, asteroidi mund të jetë shpërbërë në atmosferë.

Shkencëtarët në agjencinë amerikane të hapësirës NASA thonë se orbita e 2023 BU rreth Diellit është modifikuar nga takimi i tij me Tokën.

Graviteti i planetit tonë e tërhoqi atë dhe rregulloi rrugën e tij nëpër hapësirë.

“Përpara se të takonte Tokën, orbita e asteroidit rreth Diellit ishte afërsisht rrethore, duke përafruar orbitën e Tokës, duke marrë 359 ditë për të përfunduar orbitën e tij rreth Diellit”, tha agjencia në një deklaratë.

Po bëhet një përpjekje e madhe për të gjetur asteroidët shumë më të mëdhenj që me të vërtetë mund të dëmtojnë nëse do të godasin Tokën.

Statistikat tregojnë se ndoshta vetëm rreth 40% e këtyre asteroidëve janë parë dhe vlerësuar për të përcaktuar nivelin e kërcënimit që mund të paraqesin.

Të fundit