Flash News

Bota

Njihuni me 6 vende të BE-së që ofrojnë viza për punëkërkuesit

Njihuni me 6 vende të BE-së që ofrojnë viza për

Përveç faktit që vendet e Bashkimit Evropian tërheqin një numër të madh të huajsh që madje planifikojnë të jetojnë në vendet e bllokut duke ndjekur standarde të larta jetese, sistemin arsimor si dhe çmimet e ulëta të taksave, vendet e BE-së gjithashtu kanë nevojë për një numër të madh të fuqisë punëtore në mënyrë që për t'u marrë me mungesën e fuqisë punëtore.

Për më tepër, Komisioni Evropian në janar të këtij viti shpalosi planet për të futur një mekanizëm të ri për të inkurajuar migrimin nga vendet e treta në BE dhe në këtë mënyrë zbutur mungesat e fuqisë punëtore të regjistruara në shumë industri, raporton SchengenVisaInfo.com.

Komisioneri për Çështjet e Brendshme dhe Punësimin dhe të Drejtat Sociale, Nicolas Schmit, njoftoi një Platformë për Migracionin e Punës që do të ndihmojë vendet e BE-së të përballen me sfidat e mungesës së fuqisë punëtore.

Shifrat e siguruara nga Zyra Evropiane e Statistikave, Eurostat, treguan se shkalla e papunësisë në vendet e BE-së në janar të këtij viti ishte 6.1 për qind dhe 6.7 për qind në Eurozonë.

Çfarë është një vizë punëkërkuese?

Nëpërmjet Vizës së Kërkuesit të Punës, të huajt kanë të drejtë të hyjnë në një vend të caktuar me qëllimin kryesor për të kërkuar një punë.

Ata lejohen të kryejnë aktivitete pune për një periudhë të kufizuar kohore deri në skadimin e vizës së tyre. Pasi përfitojnë nga kjo vizë, të huajt mund të qëndrojnë legalisht në vendet që ofrojnë mundësi të tilla.

Cilat vende të BE-së ofrojnë viza për punëkërkues?

Austria

Viza e Austrisë për Punëkërkues u lejon të huajve të arrijnë në këtë vend për qëllime pune, duke i lejuar ata të punojnë në këtë vend për gjashtë muaj, sipas skemës së Kartonit Kuq-Bardhë-Kuq.

Autoritetet në Austri kanë zbuluar se këtë vit profesionet e mëposhtme konsiderohen si profesione me mungesë: të diplomuar në inxhinieri energjetike, inxhinierë për makineri bujqësore, inxhinierë specialistë të energjisë, si dhe teknikë me një nivel më të lartë trajnimi në teknologjinë e inxhinierisë elektrike ndër të tjera.

Megjithatë, vetëm "Punëtorët shumë të kualifikuar" kanë të drejtë të përfitojnë nga kjo vizë. Menjëherë pas punësimit, të huajt mund ta konvertojnë këtë lloj vize në karton të kuq-bardhë-kuq. Përveç kësaj, aplikantët duhet të fitojnë 70 pikë nga 100 në kriteret e pranueshmërisë për persona shumë të kualifikuar.

Danimarka

Danimarka është ndër javët më të shkurtra të punës në botë, me një emigrant mesatar që punon 37 orë në javë, duke u dhënë punonjësve pesë javë pushime, duke i lejuar ata të kalojnë më shumë kohë me familjet e tyre.

Për të përfituar nga viza për punëkërkues, aplikantët duhet të plotësojnë kërkesat e mëposhtme:

Krijo një ID të urdhrit të çështjes

Plotësoni tarifat e pagesës

Paraqisni dokumentet që kërkohen

Paraqisni formularin e aplikimit për vizë

Prisni rezultatin e aplikimit

Duhet të merret biometria

Prisni përgjigjen e kërkesës

Gjermania

Nëpërmjet Vizës së Kërkimit të Punës, të huajt kanë të drejtë të qëndrojnë në Gjermani për gjashtë muaj dhe të gjejnë punë dhe më pas të aplikojnë për një leje pune dhe të qëndrojnë në vend për një kohë të gjatë.

Megjithatë, autoritetet gjermane kanë sqaruar se shtetasit nga vendet e mëposhtme nuk kanë nevojë për një vizë punëkërkues: Bashkimi Evropian, Zona Ekonomike Evropiane dhe Zvicra.

Qytetarët nga Australia, Zelanda e Re, Izraeli, Koreja e Jugut, Japonia, Kanadaja, si dhe Shtetet e Bashkuara duhet të marrin një leje qëndrimi përpara se të mund të punojnë në Gjermani.

Për të përfituar nga kjo lloj vize, aplikantët duhet të plotësojnë kushtet e mëposhtme:

Të jetë shtetas i një vendi të tretë që ka nevojë për vizë për të hyrë në Gjermani

Të ketë të paktën pesë vjet përvojë në një profesion të caktuar

Keni burime të mjaftueshme financiare për të mbështetur qëndrimin në Gjermani

Dëshmi e vlefshme e formimit të përfunduar akademik ose profesional

Të ketë kualifikime që njihen në Gjermani ose të barazvlefshme me një diplomë të marrë në këtë vend

Portugalia

Portugalia i lejon të huajt të hyjnë dhe të qëndrojnë në këtë vend për një periudhë prej 120 ditësh dhe është e rinovueshme për 60 ditë. Viza e punëkërkuesit lejon vetëm një hyrje në këtë vend, siç konfirmohet nga Ministria e Punëve të Jashtme të vendit.

“Lëshimi i kësaj vize supozon caktimin e një date caktimi në shërbimet kompetente, brenda periudhës së vlefshmërisë prej 120 ditësh të vizës dhe i jep aplikantit, pas zyrtarizimit të kontratës së punës gjatë gjithë asaj periudhe, të drejtën. për të aplikuar për leje qëndrimi. Për ta bërë këtë, duhet të plotësoni kushtet e përgjithshme për dhënien e lejes së qëndrimit të përkohshëm, sipas nenit 77 të ligjit”, thuhet në njoftimin e Ministrisë.

Pasi të ketë skaduar afati maksimal i vlefshmërisë së një vize punëkërkuesi pa u krijuar një marrëdhënie pune dhe nuk ka filluar procesi i kërkesës për dhënien e lejes së qëndrimit, mbajtësi i vizës është i detyruar të largohet nga vendi.

Ministria ka sqaruar se në këtë rast, aplikantët mund të riaplikojnë për një aplikim të ri për vizë sipas këtij qëllimi, vetëm një vit pas skadimit të vlefshmërisë së vizës së mëparshme.

Spanja

Viza e Spanjës për Kërkim Punë ose Leje Qëndrimi për Kërkon Punësim në Spanjë tërheq gjithashtu një numër të madh punëtorësh të huaj.

Autoritetet në Spanjë aplikuan ndryshime të reja në Aktin e Mbështetjes së Sipërmarrësve të 27 shtatorit 2013, më 4 shtator 2018, në mënyrë që të përfshinin udhëzimet e Direktivës Evropiane 2016/801 BE.

Kjo lloj vize i lejon studentët të kenë një autorizim qëndrimi spanjoll për një periudhë 12 mujore për të kërkuar një punë ose për të krijuar biznesin e tyre, pas përfundimit të studimeve në Spanjë.

Për të përfituar nga kjo vizë, aplikantët duhet të plotësojnë kërkesat e mëposhtme:

Merrni një vizë studentore të mëparshme

Përfundoni një studim të nivelit të gjashtë të Kornizës Evropiane

Studimet e plota zyrtare

Diplomohuni përpara se të bëni një aplikim për këtë leje qëndrimi

Aplikimi mund të dorëzohet për një periudhë midis 60 ditëve para datës së skadimit ose deri në 90 ditë pas

Suedia

Viza e kërkuesit të punës në Suedi është e vlefshme për një periudhë tre mujore, megjithatë, ajo mund të zgjatet deri në nëntë muaj. Është konfirmuar se atyre që janë të kualifikuar për punë u lëshohet viza e Suedisë për Punëkërkues.

Aplikantët për vizë duhet të plotësojnë kushtet e mëposhtme:

Mbani një diplomë Bachelor, Master ose një diplomë tjetër të avancuar

Të kualifikohen për të mbështetur veten gjatë qëndrimit tuaj në këtë vend

Jini të gatshëm të kërkoni punë ose të filloni biznesin tuaj

Keni sigurim shëndetësor gjithëpërfshirës

Mbani një pasaportë të vlefshme

Ju duhet të jetoni jashtë Suedisë

Të fundit