Flash News

Bota

OKB e shqetësuar për ligjin britanik të emigracionit: Po hidhen në erë të drejtat e refugjatëve

OKB e shqetësuar për ligjin britanik të emigracionit: Po hidhen

Shefi i Kombeve të Bashkuara për të drejtat e njeriut tha se ia ka përcjellë zyrtarisht qeverisë britanike shqetësimet e tij lidhur me një ligj të ri të migracionit, duke thënë se ishte i shqetësuar se ai do t'i ndalonte njerëzit të kërkojnë azil.

Ndalimi i mbërritjeve të anijeve të vogla përtej Kanalit nga Franca është një prioritet për kryeministrin britanik Rishi Sunak dhe Projektligji për Migracionin Ilegal u miratua nga dhoma e ulët e parlamentit në prill.

Nëse miratohet nga Dhoma e Lordëve, ai do të lejojë ndalimin dhe dëbimin e shpejtë të atyre që mbërrijnë me anije në shtëpi ose në të ashtuquajturat vende të treta të sigurta si Ruanda.

“Ne kemi shqetësime shumë serioze nga një ligj ndërkombëtar për refugjatët dhe nga perspektiva e ligjit ndërkombëtar të të drejtave të njeriut, sepse ai (projekt-ligji) në thelb do t'i ndalonte njerëzit të kërkojnë azil në MB nëse ata vijnë në një mënyrë të caktuar,” Komisioneri i Lartë i OKB-së për Njerëzimin Volker Türk tha në Gjenevë.

Është detyra e shefit të të drejtave të OKB-së të komunikojë me qeveritë për dështimet e tyre të perceptuara, por disa ekspertë të të drejtave i thanë Reuters se është më pak e zakonshme që demokracitë perëndimore të marrin qortime formale.

Një zëdhënës në misionin diplomatik britanik në Gjenevë tha: "Ne vazhdojmë të angazhohemi me Komisionerin e Lartë për Projektligjin e Migracionit të Paligjshëm", duke shtuar se kishte besim se politikat e tij, duke përfshirë planin për të dëbuar emigrantët në Ruandë, ishin të ligjshme dhe ishin në përputhje me Konventa e OKB-së për refugjatët."

Të drejtat ligjore të refugjatëve janë të sanksionuara në një konventë për refugjatët e vitit 1951, e ratifikuar nga Britania dhe rreth 150 vende të tjera.

"Tani ajo që unë shoh është se korniza është hedhur në erë," shtoi Türk.

Në të njëjtën intervistë, Türk tha se rregullat e reja të migracionit në SHBA do ta bëjnë "shumë të vështirë" për njerëzit që të kërkojnë azil në kufi. Por ai vlerësoi administratën Biden për punën në krijimin e rrugëve të sigurta dhe të rregullta.

Të fundit