Flash News

Bota

OKB: Ekstremet e motit po godasin botën deri në 5 herë më shpesh, rritet dëmi ekonomik

OKB: Ekstremet e motit po godasin botën deri në 5 herë më

Ngjarjet ekstreme të motit po godasin botën katër deri në pesë herë më shpesh dhe po shkaktojnë shtatë herë më shumë dëme sesa në vitet 1970, raporton agjencia e motit e Kombeve të Bashkuara.

Por këto fatkeqësi po vrasin shumë më pak njerëz. Në vitet 1970 dhe 1980, ata vranë mesatarisht rreth 170 njerëz në ditë në të gjithë botën. Në vitet 2010, ajo ra në rreth 40 në ditë, tha Organizata Botërore Meteorologjike.

Raporti vjen gjatë një vere të mbushur me katastrofa në nivel global, me Shtetet e Bashkuara të goditura njëkohësisht nga Uragani i fuqishëm Ida dhe zjarre të përkeqësuara nga thatësira.

"Lajmi i mirë është se ne kemi qenë në gjendje të minimizojmë sasinë e viktimave pasi kemi filluar të kemi sasi në rritje të fatkeqësive: valët e të nxehtit, përmbytjet, thatësira dhe veçanërisht ... stuhi intensive tropikale si Ida, e cila ka goditur kohët e fundit Luiziana dhe Misisipi në Shtetet e Bashkuara", tha Petteri Taalas, sekretari i përgjithshëm i organizatës, në një konferencë shtypi.

"Por lajmi i keq është se humbjet ekonomike janë rritur shumë shpejt dhe kjo rritje supozohet të vazhdojë. Ne do të shohim më shumë ekstreme klimatike për shkak të ndryshimit të klimës, dhe këto tendenca negative në klimë do të vazhdojnë për dekadat e ardhshme", shtoi ai.

Në vitet 1970, bota mesatarisht kishte 711 fatkeqësi të motit në vit, por nga viti 2000 deri në 2009 kjo ishte deri në 3.536 në vit ose gati 10 në ditë, sipas një raporti. Numri mesatar i fatkeqësive vjetore ka rënë pak në vitet 2010 në 3,165, thuhet më tej.

Shumica e vdekjeve dhe dëmeve gjatë 50 viteve të fatkeqësive të motit erdhën nga stuhitë, përmbytjet dhe thatësira. Më shumë se 90% e më shumë se 2 milion vdekjeve janë në ato që OKB -ja i konsideron kombet në zhvillim, ndërsa gati 60% e dëmit ekonomik ndodhi në vendet më të pasura.

Burimi: AP

Të fundit