Flash News

Bota

OKB: Refugjatët sirianë dhe ukrainas s’po trajtohen njësoj. Ku qëndron dallimi

OKB: Refugjatët sirianë dhe ukrainas s’po trajtohen njësoj.

Sipas Kombeve të Bashkuara, më shumë se 300,000 qytetarë sirianë kanë humbur jetën në dhjetë vitet e fundit të luftës që ende po shkatërron vendin. Konflikti, i cili filloi në vitin 2011, nuk është afër fundit.

Në një intervistë me Euroneës, kryetari i Komisionit të Sirisë të OKB-së, Paulo Pinheiro tha se këto shifra, të cilat nuk përfshijnë ushtarët, pasqyrojnë peshën e situatës.

"Diçka që raporti zbulon shumë qartë është mungesa e mbrojtjes së civilëve. Asnjë fraksion, asnjë palë në konfliktin në Siri nuk kujdeset për mbrojtjen e jetëve të civilëve. Ky është realiteti," tha Pinheiro.

Ai gjithashtu shprehu keqardhje për ato që tha se janë "dëshpëruese" standardet e dyfishta të pritjes së refugjatëve, kur krahason trajtimin e marrë nga sirianët dhe ukrainasit që ikin nga pushtimi rus i atdheut të tyre në fund të shkurtit.

"Ka një çiltërsi dhe bujari ndaj Ukrainës që unë nuk e kritikoj fare. Ata e merituan. Por do të doja shumë që i njëjti trajtim të zbatohej për refugjatët sirianë," tha Pinheiro.

Krimet e luftës në duart e gjykatave kombëtare

Përballë miliona ukrainasve të drejtuar për në vendet anëtare të BE-së, blloku aktivizoi një rregull të vitit 2001 të quajtur Direktiva e Mbrojtjes së Përkohshme në fillim të marsit. Ligji u jep refugjatëve ukrainas dhe familjeve të tyre që ikin nga vendi për një vit dhe deri në tre vjet qëndrim, kujdes shëndetësor dhe të drejtën për të punuar ose studiuar.

Pavarësisht se janë prekur edhe nga lufta, sirianët nuk kanë përfituar kurrë nga një ligj i tillë, as në momentet më të errëta të krizës së refugjatëve në 2015.

I pyetur për mundësinë e sjelljes së atyre që janë përgjegjës për krimet e luftës të kryera në Siri në gjykatat penale ndërkombëtare, Pinheiro pranoi se gjykatat kombëtare do të jenë ato që do të marrin drejtimin.

Burimi: Euronews

Të fundit