Flash News

Bota

Pse Rishi Sunak kërkoi tani zgjedhjet e përgjithshme dhe çfarë do të ndodhë më pas?

Pse Rishi Sunak kërkoi tani zgjedhjet e përgjithshme dhe

Kryeministri Rishi Sunak ka thirrur zgjedhjet e përgjithshme në Mbretërinë e Bashkuar për 4 korrik - një të enjte siç është tradicionale.

Megjithatë, koha nuk është ideale për votuesit në disa pjesë të vendit, duke përfshirë Skocinë dhe Irlandën e Veriut, ku pushimet shkollore do të kenë filluar tashmë dhe shumë njerëz mund të jenë larg.

Pse tani?
Kryeministri ka disa javë që thotë se ka prova se ekonomia po përmirësohet. Në fjalimin e tij jashtë numrit 10, Sunak tha se qeveria kishte "arritur dy momente kryesore" të uljes së inflacionit dhe rritjes së ekonomisë më shpejt se vendet e tjera të G7.

Megjithatë, opozita ka të ngjarë të argumentojë se ai po e thërret tani sepse ekonomia është në ngecje dhe gjërat nuk kanë gjasa të duken më mirë për konservatorët në vjeshtë – me kalimet me varka të vogla që pritet të vazhdojnë pavarësisht çdo fluturimi deportimi që ngrihet në Ruanda, dhe hapësira shumë e kufizuar për uljen e taksave.

Çfarë ndodh më pas?
Rishi Sunak i është dhënë leja nga mbreti për shpërndarjen e parlamentit. Aftësia për të thirrur zgjedhje u kthye  pas periudhës nga viti 2011 deri në vitin 2022, kur deputetët mund të votonin për thirrjen e zgjedhjeve të parakohshme jashtë një mandati të caktuar parlamentar pesë-vjeçar.

Çfarë ndodh me parlamentin?
Zakonisht kalojnë disa ditë pas shpalljes së zgjedhjeve dhe shpërbërjes së parlamentit, ose anulimit para shpërndarjes. Sunak tha se parlamenti do të përfundojë në 30 maj. Çdo pjesë e fundit e legjislacionit do të duhet të miratohet në ditët në vijim, me projektligje që nuk e bëjnë atë të braktiset pasi nuk mund të barten.

Çfarë ndodh me deputetët?
Pasi të shpërndahet parlamenti, deputetët do të kthehen në zonat e tyre elektorale për të filluar fushatën: ata nuk do të jenë më deputetë, por kandidatë për deputetë. Megjithatë, ministrat e qeverisë ende mbajnë postet dhe përgjegjësitë e tyre. Megjithatë, aktiviteti i qeverisë është i kufizuar gjatë fushatës, në mënyrë që paratë publike të mos shpenzohen për qëllime politike.

Sa do të zgjasë fushata?
Gjashtë apo më shumë javët e ardhshme do të shohin Sunak, Keir Starmer, liderin e Laburistëve, Ed Davey, liderin Lib Dem, Richard Tice, udhëheqësin e reformës, Carla Denyer dhe Adrian Ramsay, liderët e partisë së Gjelbër, dhe të tjerë që do të bëjnë turne në vend rasti të jetë kryeministri i ardhshëm i Britanisë së Madhe. Ata ka të ngjarë të mbajnë mitingje politike, të hipin në autobusë dhe të mbajnë dhjetëra fjalime në të gjithë vendin.

A do të ketë debate televizive?
Sunak dhe Starmer pritet të shkojnë kokë më kokë, por ata ka të ngjarë të duan të shtrydhin partitë më të vogla dhe ta bëjnë atë një garë të dyanshme mes tyre. Në vitet e mëparshme, konservatorët dhe laburistët kanë dërguar deputetë në vend të tyre kur përfshihen parti të tjera. Përkthyer nga The Guardian

 

Të fundit