Flash News

Bota

Raporti: Ndotja e ajrit çoi në 238,000 vdekje të parakohshme në BE

Raporti: Ndotja e ajrit çoi në 238,000 vdekje të parakohshme

Ndotja e ajrit çoi në 238,000 vdekje të parakohshme në Bashkimin Evropian në vitin 2020, tha Agjencia Evropiane e Mjedisit në një raport të ri, duke shwnuar rritje nga viti paraardhws.

Në të njëjtën kohë, shkalla e përgjithshme për vendet e BE-së në vitin 2020 ishte 45 për qind më e ulët se në 2005, tha agjencia, duke vënë në dukje se "nëse kjo normë e rënies mbahet, BE-ja do të arrijë objektivin e planit të veprimit të ndotjes zero përpara vitit 2030".

Grimcat e imëta, ose PM2.5, është një term për grimcat e imëta që zakonisht janë nënprodukt i shkarkimeve të makinave ose termocentraleve me qymyr.

Madhësia e tyre e vogël u mundëson atyre të udhëtojnë thellë në traktin respirator, duke përkeqësuar rrezikun e bronkitit, astmës dhe sëmundjeve të mushkërive.

Gjithashtu në vitin 2020, ekspozimi ndaj dioksidit të azotit (NO2) mbi pragun e rekomanduar të OBSH-së çoi në 49,000 vdekje të parakohshme në BE, tha EEA.

Ekspozimi akut ndaj ozonit (O3) bëri që 24,000 njerëz të vdisnin herët.

“Kur krahasohet 2020 me 2019, numri i vdekjeve të parakohshme që i atribuohen ndotjes së ajrit u rrit për PM2.5, por u ul për NO2 dhe O3”, tha agjencia.

Pandemia e Covid-19 çoi në vdekjen e disa njerëzve që tashmë jetojnë me sëmundje të lidhura me ndotjen e ajrit. BE-ja dëshiron të ulë vdekjet e parakohshme që lidhen me ndotjen e grimcave të imta me 55 për qind në vitin 2030 krahasuar me nivelet e vitit 2005.

Në përgjithësi, norma për vendet e BE-së në vitin 2020 ishte 45 për qind më e ulët se në vitin 2005, tha agjencia.

Sipas OBSH-së, ndotja e ajrit shkakton shtatë milionë vdekje të parakohshme në vit në mbarë botën, duke e vënë atë në të njëjtin nivel me pirjen e duhanit ose dietat e dobëta.

Burimi: France 24

Të fundit