Flash News

Bota

Raporti: Qeveritë evropiane akordojnë 500 mld euro për krizën energjetike, shteti që ka shpenzuar më shumë

Raporti: Qeveritë evropiane akordojnë 500 mld euro për

Qeveritë në Evropë kanë caktuar gati 500 miliardë euro për të mbrojtur qytetarët dhe kompanitë nga rritja e çmimeve të gazit dhe energjisë elektrike, sipas një studimi të botuar nga instituti i Bruegel.

Shtrenjtimi i çmimeve ka bërë që qeveritë të ndërmarrin masa mbështetëse. Çmimet evropiane të gazit dhe energjisë janë rritur pasi Rusia ka shkurtuar eksportet e karburantit për t'u hakmarrë ndaj sanksioneve perëndimore për pushtimin e saj në Ukrainë.

27 vendet e BE-së kanë ndarë kolektivisht 314 miliardë euro për masat për të lehtësuar pasojat, ndërsa Britania ka lënë mënjanë 178 miliardë euro, sipas Bruegel me qendër në Bruksel.

Shumë nga masat ishin të dizajnuara për të qenë të përkohshme, por Bruegel tha se ndërhyrja e shtetit është bërë “strukturore”.

Gjermania, ekonomia më e madhe e BE-së, është deri tani shpenzuesi më i madh në bllok, duke lënë mënjanë 100 miliardë euro, kundrejt 59 miliardë euro në Itali, ose 200 milionë euro në Estoni, për shembull.

Kroacia, Greqia, Italia dhe Letonia kanë caktuar të gjitha më shumë se 3% të PBB-së së tyre për të trajtuar krizën e energjisë. BE-ja javën e kaluar propozoi masa në mbarë bllokun për t'iu përgjigjur çmimeve të larta të energjisë, në një përpjekje për të mbivendosur vargun e përgjigjeve kombëtare me një reagim të koordinuar.

 

Raporti: Qeveritë evropiane akordojnë 500 mld euro për

Burimi: Euroactiv

Të fundit