Bota

Rinisja e eksportit të drithërave në Ukrainë ofron shpresë, por jo zgjidhje për krizën ushqimore

Rinisja e eksportit të drithërave në Ukrainë ofron

Lufta në Ukrainë ka kërcënuar furnizimet ushqimore në vende si Libani, i cili ka normën më të lartë në botë të inflacionit të ushqimit, 122% dhe varet nga rajoni i Detit të Zi për pothuajse të gjithë grurin e tij.

Lufta ka bllokuar 20 milion ton drithëra brenda Ukrainës dhe rinisja e eksporteve shënoi një hap të parë të madh për të ushqyer miliona njerëz të varfër që janë të uritur në Afrikë, Lindjen e Mesme dhe pjesë të Azisë.

“Këto 26,000 tonë në shkallën e 20 milionë tonëve që janë mbyllur nuk është asgjë, absolutisht asgjë… por nëse fillojmë ta shohim këtë, çdo dërgesë që shkon do të rrisë besimin”, tha Jonathan Haines, analist i lartë në firmën e të dhënave dhe analitikës Gro Intelligence.

Shkalla e vogël do të thotë se dërgesat fillestare që largohen nga shporta e bukës në botë nuk do të ulin çmimet e ushqimeve ose do të lehtësojnë një krizë globale ushqimore në çdo kohë të afërt.

Plus, shumica e grurit të bllokuar është për ushqimin e kafshëve, jo për njerëzit për të ngrënë, thonë ekspertët. Kjo do të zgjasë efektet e luftës për njerëzit në vende si Somalia dhe Afganistani, ku uria do të përhapet në masë, duke e bërë përballimin e jetesës të pamundur.

Thatësira dhe kostot e larta të plehrave i kanë mbajtur çmimet e grurit më shumë se 50% më të larta se fillimi i vitit 2020, përpara pandemisë COVID-19. Dhe ndërsa Ukraina është një furnizues kryesor i grurit, elbit, misrit dhe vajit të lulediellit për vendet në zhvillim, ajo përfaqëson vetëm 10% të tregtisë ndërkombëtare të grurit.

Pasi Rusia pushtoi Ukrainën, Somalia dhe vendet e tjera afrikane iu drejtuan partnerëve jo-tradicionalë të grurit si India, Turqia dhe Brazili, por me çmime më të larta.

Burimi: AP

 

Të fundit