Flash News

Bota

Rusia ashpërson qëndrimin e saj mes tensioneve në Ukrainë

Rusia ashpërson qëndrimin e saj mes tensioneve në Ukrainë

Me dhjetëra mijëra trupa ruse të pozicionuara pranë Ukrainës, Kremlini i ka mbajtur SHBA-të dhe aleatët e saj të hamendësojnë për lëvizjet e tyre të ardhshme në krizën më të keqe të sigurisë që ka dalë midis Moskës dhe Perëndimit që nga Lufta e Ftohtë.

Mes frikës së një sulmi të afërt në Ukrainë, Rusia ka rritur më tej paramendimin duke njoftuar më shumë stërvitje ushtarake në rajon. Ajo gjithashtu ka refuzuar të përjashtojë mundësinë e dislokimeve ushtarake në Karaibe dhe presidenti Vladimir Putin ka kontaktuar me liderët kundërshtarë të Perëndimit.

Përkulja e muskujve ushtarak pasqyron një përpjekje të guximshme të Kremlinit për të ndalur dekada të zgjerimit të NATO-s pas përfundimit të Luftës së Ftohtë. Në bisedimet me Shtetet e Bashkuara, Rusia kërkon garanci ligjërisht të detyrueshme që aleanca nuk do të përqafojë Ukrainën dhe vendet e tjera ish-sovjetike, apo të vendosë armë atje.

Ajo gjithashtu dëshiron që NATO të tërheqë forcat e saj nga vendet në Evropën Qendrore dhe Lindore që iu bashkuan aleancës që nga vitet 1990.

Putin e ka përshkruar anëtarësimin në NATO për Ukrainën dhe vendet e tjera, si dhe vendosjen e armëve të aleancës atje si një vijë të kuqe për Moskën, duke paralajmëruar se ai do të urdhërojë "masa ushtarako-teknike" të paspecifikuara nëse kërkesat nuk plotësohen.

Burimi: AP

Të fundit