Flash News

Bota

Rusia ndalon investitorët perëndimorë që të shesin aksione bankare dhe të energjisë

Rusia ndalon investitorët perëndimorë që të shesin

Rusia ka ndaluar investitorët nga të ashtuquajturat vende jomiqësore që të shesin aksione në projektet kryesore të energjisë dhe bankat deri në fund të vitit, duke rritur presionin në përballjen me sanksionet me Perëndimin.

Vendet perëndimore dhe aleatët, përfshirë Japoninë, kanë grumbulluar kufizime financiare ndaj Rusisë që kur ajo dërgoi trupa në Ukrainë në fund të shkurtit. Moska u kundërpërgjigj me pengesa për largimin e bizneseve perëndimore dhe aleatëve të tyre nga Rusia dhe në disa raste sekuestroi asetet e tyre.

Dekreti, i nënshkruar nga presidenti Vladimir Putin ndalon menjëherë investitorët nga vendet që mbështesin sanksionet ndaj Rusisë të shesin asetet e tyre në marrëveshjet e ndarjes së prodhimit (PSA), bankat, subjektet strategjike, kompanitë që prodhojnë pajisje energjetike, si. si dhe në projekte të tjera, nga prodhimi i naftës dhe gazit deri te qymyri dhe nikel.

Putini mund të lëshojë një heqje të posaçme në raste të caktuara që marrëveshjet të shkojnë përpara, thuhej në dekret, dhe qeveria dhe banka qendrore duhet të përgatisin një listë bankash për miratimin e Kremlinit. Dekreti nuk përmend asnjë investitor me emër.

Ndalimi mbulon pothuajse të gjitha projektet e mëdha financiare dhe energjetike ku investitorët e huaj kanë ende aksione, duke përfshirë projektin e naftës dhe gazit Sakhalin-1.

 

Të fundit