Flash News

Bota

Shyamala Gopalan, gruaja që frymëzoi Kamala Harris

Shyamala Gopalan, gruaja që frymëzoi Kamala Harris
Kamala Harris ne ceremonine e inaugurimit

Shyamala Gopalan ishte një grua me ngjyrë në Amerikë, një shkencëtare dhe një aktiviste. Ajo ishte gjithashtu nëna e Zëvendës Presidentes Kamala Harris dhe një ndër personat më me ndikim te ajo.

Vetëm disa orë para inaugurimit javën e kaluar, nënkryetarha Harris bëri homazhe për gratë që kishin ndihmuar udhëtimin e saj në pozicionin e dytë më të lartë në qeverinë e SHBA.

Shyamala Gopalan, gruaja që frymëzoi Kamala Harris
Kamala me nenen

Në një video të postuar në Twitter, ajo filloi me gratë që e kishin frymëzuar në udhëtimin e saj, për t’u ngritur në një pozicion të lartë në qeverisjen amerikane, “nëna ime Shyamala Gopalan Harris".

"Kur ajo erdhi këtu nga India në moshën 19 vjeçare, mbase ajo nuk e imagjinonte shumë këtë moment," tha ajo.

"Por ajo besoi kaq thellë në një Amerikë ku një moment si ky është i mundur".

Zonja Harris ka bërë histori - ajo është gruaja e parë dhe e para amerikane me ngjyrë që u bë nënkryetare e SHBA.

Por historia e ngritjes së saj nuk mund të shkruhej nëse nuk do të ishte për një udhëtim të guximshëm që nëna e saj bëri në 1958 kur ajo udhëtoi në SHBA nga India për të ndjekur ëndrrat e saj.  

Më e madhja nga katër fëmijët e një babai nëpunës civil dhe një nëne shtëpiake, zonja Gopalan dëshironte të studionte biokimi.

Por shkencat e vështira nuk ishin në ofertë në Kolegjin Lady Irwin të Delhit për gratë, të themeluar nga sundimtarët kolonialë Britanikë të Indisë, dhe asaj iu desh të vendoste për një diplomë universitare në shkencën e shtëpisë, ku do të kishte studiuar lëndë të tilla si të ushqyerit dhe aftësitë e shtëpisë.

"Babai im dhe unë do ta ngacmonim atë për këtë," i tha Gopalan Balachandran, vëllai i saj për BBC

"Ne do ta pyesnim," Çfarë ju mësojnë ata atje? Si ta shtroni tryezën? Ku ta vendosni lugën? " Ajo do të zemërohej shumë me ne, "qesh ai.

Shyamala Gopalan, gruaja që frymëzoi Kamala Harris
Kamala me nenen dhe motren e vogel, Maya

Prof R Rajaraman, profesor emitus i fizikës teorike në Universitetin Jawaharlal Nehru të Delhit dhe një shok klase e Gopalan kur ishin adoleshentë, e përshkruan atë si “të pazakontë”.

Në klasën e tyre prej 40 studentësh, vajza dhe djem u ulën në anët e ndara të klasës dhe kishte pak ndërveprim midis gjinive, megjithatë ai kujton se ‘ajo nuk ishte aspak e ndrojtur për të folur me djemtë’.

“Ajo kishte besim të madh tek vetvetja”, tha ai.

Dëshirën për shkollë nuk e ndali, prandaj ajo aplikoi dhe u pranua në Universitetin e Kalifornisë në Berkeley.

Kur u regjistrua, ajo nuk i tregoi askujt. Në moshën 19 vjeçare, nëna e Kamala Harris u largua nga India dhe vendosi për një jetë të re në SHBA.

Ajo periudhë në SHBA ishte interesante, pasi lëvizja për të drejtat civile ishin në kulmin e saj Berkeley ishte në qendër të protestave kundër diskriminimit racor. Si shumë studentë të tjerë të huaj, edhe Gopalan u bashkua me luftën për t’i bërë SHBA-në dhe botën  një vend më të mirë.

Në 1962, ajo u takua me Donald Harris, i cili kishte ardhur nga Xhamajka për të studiuar ekonomi në Berkeley. Ata u martuan në 1963 dhe një vit më vonë dhe patën 4 fëmijë.

Kamala ishte 5 vjec kur prindërit e saj u divorcuan.

Vitin e kaluar, ndërsa pranonte nominimin e saj si nënkryetare, Harris tha se jeta e nënës së saj si një prind i vetëm nuk ishte e lehtë dhe se ajo punoi gjatë gjithë ditës, duke bërë kërkime mbi sëmundjen e kancerit, ndërsa kujdesej për vajzat e saj.

Gopalan, e cila vdiq në shkurt të vitit 2009, 70 vjeç nga kanceri i zorrës së trashë, është e njohur në të gjithë botën për zbulime të rëndësishme në lidhje me rolin e hormoneve në kancerin e gjirit.

 

 

 

 

Ditari politik

Të fundit