Flash News

Bota

Situata alarmante e krizës së popullsisë në Japoni/ 'Tani ose kurrë', paralajmërimi i kryeministrit

Situata alarmante e krizës së popullsisë në Japoni/

Kryeministri i Japonisë lëshoi ​​një paralajmërim në lidhje me krizën e popullsisë së vendit, duke thënë se ishte "në prag të pamundësisë për të mbajtur funksionet sociale" për shkak të rënies së nivelit të lindjeve.

Fumio Kishida tha se ishte një rast i zgjidhjes së çështjes "tani ose kurrë" dhe se "thjesht nuk mund të presë më".

“Duke menduar për qëndrueshmërinë dhe gjithëpërfshirjen e ekonomisë dhe shoqërisë së kombit tonë, ne vendosim mbështetjen për rritjen e fëmijëve si politikën tonë më të rëndësishme”, tha kryeministri.

Kishida shtoi se ai dëshiron që qeveria të dyfishojë shpenzimet e saj për programet që lidhen me fëmijët dhe se një agjenci e re qeveritare do të krijohet në prill për t'u fokusuar në këtë çështje.

Japonia ka një nga nivelet më të ulëta të lindjeve në botë. Ministria e Shëndetësisë parashikon se do të regjistrojë më pak se 800,000 lindje në vitin 2022 për herë të parë që nga fillimi i regjistrimeve në 1899.

Vendi ka gjithashtu një nga jetëgjatësitë më të larta në botë; në vitin 2020, gati një në 1,500 njerëz në Japoni ishte 100 vjeç ose më i vjetër, sipas të dhënave të qeverisë.

Këto tendenca kanë nxitur një krizë demografike në rritje, me një shoqëri që plaket me shpejtësi, një fuqi punëtore në tkurrje dhe me pak të rinj për të mbushur boshllëqet në ekonominë në stanjacion.

Ekspertët vënë në dukje disa faktorë prapa nivelit të ulët të lindjeve. Kostoja e lartë e jetesës në vend, hapësira e kufizuar dhe mungesa e mbështetjes për kujdesin ndaj fëmijëve në qytete e bëjnë të vështirë rritjen e fëmijëve, që do të thotë se më pak çifte po bëjnë fëmijë. Çiftet urbane janë gjithashtu shpesh larg familjes së gjerë që mund të ndihmonte në ofrimin e mbështetjes.

Qeveria ka nisur iniciativa të ndryshme për të trajtuar rënien e popullsisë gjatë dekadave të fundit, duke përfshirë politika të reja për të përmirësuar shërbimet e kujdesit për fëmijët dhe për të përmirësuar objektet e strehimit për familjet me fëmijë. Disa qytete rurale madje kanë filluar të paguajnë çiftet që jetojnë atje për të pasur fëmijë.

Burimi: CNN

 

Të fundit