Flash News

Bota

Tonelata agrume të Afrikës së Jugut bllokohen në portet e BE-së, mosmarrëveshjet

Tonelata agrume të Afrikës së Jugut bllokohen në portet e

Tonelata portokalle po kalben në kontejnerë të ngecur në portet evropiane dhe mund të shpërdorohen pasi Afrika e Jugut dhe Bashkimi Evropian kanë një mosmarrëveshje tregtare mbi rregullat e importit.

Afrika e Jugut, eksportuesi i dytë më i madh në botë i frutave të freskëta të agrumeve pas Spanjës, paraqiti një ankesë në Organizatën Botërore të Tregtisë (OBT) muajin e kaluar kur BE-ja prezantoi kërkesa të reja fitosanitare që kultivuesit thonë se kërcënojnë mbijetesën e tyre.

Masat hynë në fuqi në korrik kur anijet që transportonin qindra kontejnerë plot me fruta të Afrikës së Jugut të destinuara për në Evropë ishin tashmë në det, duke bërë që ato të bllokoheshin me mbërritjen, sipas Shoqatës së Kultivuesve të Afrikës së Jugut (CGA).

"Kjo është një fatkeqësi e plotë dhe e plotë," i tha AFP CEO i CGA, Justin Chadëick.

Rregullat e BE-së synojnë të luftojnë përhapjen e mundshme të molës. BE-ja kërkon që të gjitha portokallet e destinuara për tavolinat evropiane t'i nënshtrohen trajtimit ekstrem të ftohtë dhe të mbahen në temperatura prej dy gradë Celsius ose më pak për 25 ditë, gjë që kultivuesit e Afrikës së Jugut thonë se nuk është e nevojshme pasi vendi tashmë ka mjete më të synuara për të parandaluar infektimin.

Në ankesën e saj në OBT, Afrika e Jugut argumenton se kërkesat e BE-së nuk janë "të bazuara në shkencë", "diskriminuese" dhe të tepruara.

Burimi: Euronews

Të fundit