Flash News

Bota

Ukraina në terr, ndërpritet energjia elektrike edhe në termocentralin bërthamor i Zaporizhzhia

Ukraina në terr, ndërpritet energjia elektrike edhe në

Termocentrali më i madh bërthamor në Evropë, në Zaporizhzhia në Ukrainën jugore ka mbetur pa energji të jashtme, ka thënë mbikëqyrësi bërthamor i OKB-së.

Fabrika tani po mbahet me anë të gjeneratorëve me naftë për funksionet thelbësore të sigurisë bërthamore, tha IAEA këtë mbrëmje.

Organizata ka paralajmëruar vazhdimisht në muajt e fundit se luftimet rreth uzinës mund të shkaktojnë një aksident bërthamor, me të dyja palët që akuzojnë njëra-tjetrën për granatimet e zonës.

Një shqetësim i madh është rreziku i humbjes së energjisë elektrike në objekt. Energjia elektrike nevojitet për të pompuar ftohësin rreth bërthamave të reaktorit bërthamor, pa të cilin karburanti do të mbinxehet dhe potencialisht do të fillojë të shkrihet.

“Incidenti i fundit... thekson situatën gjithnjë e më të pasigurt dhe sfiduese të sigurisë bërthamore”, tha IAEA në një deklaratë.

Tre termocentrale të tjerë bërthamorë u shkëputën gjithashtu nga rrjeti elektrik pas sulmeve të sotme me raketa.

Të fundit