Flash News

Bota

Viktor Orban përdor sportin për të zgjeruar ndikimin e Hungarisë jashtë vendit

Viktor Orban përdor sportin për të zgjeruar ndikimin e

Qeveria e Viktor Orban, ka dhënë miliona euro për klubet sportive në Tokën Szekeli, një rajon në Rumani i banuar kryesisht me hungarezë etnikë, duke financuar ndërtimin e stadiumeve të futbollit, akademi sportive dhe infrastrukturë tjetër.

E ashtuquajtura Toka Szekeli gjendet në rajonin qendror rumun të Transilvanisë. Vlerësohet se 1 milion banorë jetojnë në qarkun Harghita dhe Sovasna, por edhe në Mures.

Edhe pse vetëm pak mbi 50 për qind e popullsisë identifikohen si hungarezë etnikë, ky rajon për një kohë të gjatë ka bërë thirrje për autonomi më të madhe nga Bukureshti, nëse jo për pavarësi të plotë.

Por, investimet e Hungarisë në sektorin e sportit në Transilvani shihen me dyshim nga të tjerët.

Sipas ‘Radio Europws sw Lirw’, analistët dyshojnë se Orban po përdor sportin si pjesë të diplomacisë për të fituar besimin, jo vetëm të njerëzve në Rumani, por edhe në shtetet e tjera fqinje ku jetojnë numër i konsiderueshëm i hungarezëve etnikë.

Sporti është mjet për të forcuar identitetin hungarez ka deklaruar më herët gjatë këtij viti nga ministri i Jashtëm hungarez, Peter Szijjarto.

 

Të fundit