Ditari i Maxhorancës

"Ai trau ku kemi lidhur fijet ne është BE", Rama: Ne vazhdojmë tezgjahun tonë; Varhely flet për hapjen e kufijve

"Ai trau ku kemi lidhur fijet ne është BE", Rama: Ne

Ai trau ku kemi lidhur fijet ne është BE, ne jemi këtu vazhdojmë tezgjahun tonë, fijet janë lidhur, por vijojmë ne, gjithë kjo rrugë. Kështu u shpreh kryeministri Edi Rama në fund të konferencës me Komisionerin për Zgjerim Oliver Varhely, teksa u drejtua nga stema e Samitit. Kryeministri u shpreh se Shqipëria është në rrugën e duhur.

"Çfarëdo të bëjnë ata tek trau, po të shkojmë ne aty me vlerat, standardet, e sistemin që funksionon s’kanë ç'bëjnë, na takon ne. Kini besim, jemi në rrugën e duhur, dhe ne jemi me fat sepse ajo që ka ndryshuar në historinë tonë, para BE dhe pas BE është BE që na ka dhënë mundësinë të kemi traun atje për të lidhur fijet, se ishim me fije”, tha Rama.

Varhely tha se hapja e kufijve nuk është çështje politike apo diplomatike, por e gjitha varet nga situata epidemiologjike e pandemisë. Ai tha se janë vet shtetet anëtare që vendosin, duke theksuar se ekzistojnë marrëveshje dy-palëshe.

“Komisioni ka bërë një rekomandim se kjo si kompetence është e shteteve anëtare për të vendosur për udhëtimet jo thelbësore dhe deri më tani janë shtet anëtare që duhet të shikojnë se në ç’kushte janë ato gati për të hequr kufizimet që tashmë ekzistojnë.

Faktori kyç është situata epidemiologjike, situata në Ballkanin Perëndimor është përmirësuar, ka edhe marrëveshje 2 palëshe mes vendeve. Të gjithë e kemi vuajtur këtë gjë dhe nuk besoj se është e këndshme për askënd, por e gjitha varet nga situata e pandemisë, nuk është çështje politike apo diplomatike, por për shëndetin. Me të filluar sezoni veror në fillim të korrikut, kjo çështje do të jetë pjesë e historisë”, tha Varhelyi.

Të fundit