Flash News

Ditari i Maxhorancës

Ministrat e Ramës kanë 'ikur për lesh', Kushi: Me mesatare 6.5 bëhesh gazetar ose përkthyes

Ministrat e Ramës kanë 'ikur për lesh', Kushi: Me

Këshilli i Ministrave miratoi sot uljen e mesatares për disa nga programet e studimit të ciklit Bachelor.

Të gjtihë ata maturantë të cilët përfundojnë arsimin e mesëm me mesatare 6.5 do të kenë mundësi të ndjekin programe studimi të gjuhëve të huaja ose të tjera, por jo mësuesinë.

Në një postim në Facebook, ministrja Evis Kushi shkruan se maturantët me mesatarae 6.5 mund të frekuentojnë programe studimi në Master që i çojnë drejt një profesioni si përkthyes apo edhe gazetar.

Kriteri në fjalë, sipas ministres Kushi, e bën gazetarinë apo të qenit përkthyes një profesion më të lehtë, teksa ‘çmon’ mësuesit si një profesion më me vlerë. Me mesataren 7.5 për ata maturantë që duan të ndjekin si program studimi mësuesinë, pritet për t’u parë nëse do të nxjerrë apo nga bankat e auditorëve po aq mësues cilësore sa premtohet.

“Duke nisur nga viti i ardhshëm akademik, në programet e studimit që të çojnë drejt mësuesisë (gjuhët e huaja, gjuhë-letërsi, bio-kimi, matematikë-fizikë, etj.) nuk do të regjistrohen vetëm maturantët që duan të bëhen mësues (me mesatare mbi 7 për gjuhët e huaja dhe 7.5 për fushat e tjera), por edhe ata që më pas duan të ndjekin një profesion tjetër (si për shembull, përkthyes, gazetar, etj.).

Këta të fundit, me mesatare më të ulët se kriteri i mësipërm, por minimalisht 6.5, do të kenë një numër matrikulimi të veçantë që nuk i çon drejt masterit të mësuesisë por drejt programeve të tjera masteri që lidhen me profesionin që duan.

Theksojmë që kriteri i mesatares për ata maturantë që duan të bëhen mësues (minimumi 7 për gjuhët e huaja dhe 7.5 për fushat e tjera) do të vazhdojë të qëndrojë, sepse ne duam cilësi sa më të lartë në mësimdhënie dhe në përgjithësi në sistemin tonë arsimor”, shkruan Kushi në Facebook.

Të fundit