Flash News

Ditari i Maxhorancës

Rama: Emigrimi nuk ndodh vetëm në Shqipëri, pa këtë fenomen vendi do ishte si i vdekur klinik

Rama: Emigrimi nuk ndodh vetëm në Shqipëri, pa këtë
Kryeministri Edi Rama

Kryeministri Edi Rama ka prezantuar sot programin e PS për emigrimin. Ai ka folur për këtë fenomen, ndërsa shtoi se kjo gjë nuk ndodh vetëm në Shqipëri. Kryeministri solli shembullin e Kroacisë, ku sipas tij, largimi i qytetarëve është një shqetësim.

Sipas Ramës, pa emigracionin masiv, Shqipëria do të ishte një vend i vdekur klinik. Ai tha se në vitin 2008-2013, ka më shumë të largur se pas 2014-ës. Sipas Ramës ka dhe shqiptarë të kthyer në atdhe dhe janë shifra të rëndësishme, shtoi ai.

"Pa emigracionin masiv, Shqipëria do të ishte një i vdekur klinik, shtrirë përtokë në mes të Europës. Diferenca që sot Kroacia ka me ne, se ka ndaluar emigracionin. Edhe atje ikja e trurit është një shqetësim kombëtar, për të mos përmendur dhe vende të tjera.

Numrat e ikjeve do kishin qenë më të ulët po të mos kishte pasur 1997-1998. Apo mos të ishin hapur prurjet e kalimeve nga Siria. Në mjedisin tonë publik debati ska shkuar asnjëherë përtej politikës së sherrit. Edi Rama përzuri 1 milion erdhi rama ikën 600 mijë, si janë në të vërtet faktet. Pa mohuar asgjë, por i vetëdijshëm që shumëçka prej kësaj  tabloje do ishte po kështu.

Disa shifra të thjeshta, flasin vetë, Këtu kemi lejet e qëndrimit në BE. Duke marrë parasysh shqiptarët që kanë vendosur të zhvendosen. Në 2008-2013, kemi më shumë të largur se në 2014-2018. Është dokument zyrtar. Në 2008 kemi afër 100 mijë njerëz brenda 1 viti,  trendi vjen në ulje. Kemi trend të qëndrueshëm me një ngritje dhe rizbritje. Kemi dhe të rikthyer. Kemi dhe një shifër tjetër që flet shumë për një tjetër rikthim të rëndësishëm... Shqiptarët për bukë skanë vdekur që nga koha e skënderbeut", tha Rama.

Të fundit