Ditari i Maxhorancës

Rama: Shqiptarët mbrojtën hebrenjtë me jetën e tyre, anti-semitizmi një kërcënim real që shkon përtej asaj që shënjestrën

Rama: Shqiptarët mbrojtën hebrenjtë me jetën e tyre,

Kryeministri Edi Rama deklaroi nga forumi ballkanik kundër anti-semitizimit se hebrenjtë u kthyen në gur të çmuar në kulturën tonë, ndërsa shqiptarët rrezikuan jetët e tyre për t’i mbrojtur në shtëpitë e tyre.

Shqipëria e sheh Izraelin si shtyllë të bashkëjetesës fare. Konfirmojnë lehtësisht se hebrenjtë që peripecitë e jetës i sollën në vendin tonë u kthyen në gur të çmuar në kulturën tonë.

Familje shqiptare vendosën jetën në rrezik për të mbrojtur hebrenjtë. Ishin familje myslimane dhe të krishtere, dhe i kanë mbrojtur me jetën e tyre. 

Pak muaj më parë ne me shumë krenari inauguruam një memorialin dedikuar kujtesën së holokaustit. Në Vlorë ishin një numër i madh hebrenjsh në mes të shek 15 dhe për atë punë do të bëhet një muze që do të nderojë komunitetin hebre”, tha Rama, duke shtuar se antisemizimi është një kërcënim real që shkon përtej asaj çka duket se shënjestrën.

Sic u përmend edhe me propozimin nga grupi parlamentar i PS Kuvendi shqiptar miratoi rezolutën e  hartuar nga Shoqata e Përkujtimit të Holokaustit.

Problemi më i madh e kërcënimi më i madh që ne na duhet të përballemi e ta konsiderojmë si diçka të përhershme në fokusin tonë nuk është vetëm shprehja e menjëhershme e antisemitizmit në formën e vet më të dhunshme, por relativizmi në raport me atë cka u ndodh hebrenjve, gjatë kësaj lufte të dytë botërore që është realisht burimi i kryerjes së kësaj të keqeje të madhe nëse nuk do jemi të bashkuar që ta shterojmë këtë burim.

Do doja të theksoja kërcënimin nga veprimtaria që shfaqet në rrjetet sociale. Përpjektë për gjenocid kundër hebrenjve e kanë zanafillën nga lindja e mesme dhe lajmi i rremë për ritualet e tyre. Duhet të bashkohemi për një zgjidhje.

Ka shpresë në shoqërinë digjitale dhe një progres gjithëpërfshirës për njerëzimin që në fakt nuk duhet të kthehet në një makth të dalë jashtë kontrolli. Jam i bindur se fuqitë e mëdha duhet të veprojnë para se të jetë vonë”, tha Rama.

Ditari politik

Të fundit