Ditari i Maxhorancës

Vaksinimi ndaj Covid-19, Rama nuk ndal kritikat ndaj BE: Nuk pa përtej kufijve të vet

Vaksinimi ndaj Covid-19, Rama nuk ndal kritikat ndaj BE: Nuk pa përtej

Kryeministri Edi Rama në fjalën e tij në seancën e parë parlamentare të sesionit të ri nuk ndali kritikat ndaj disa vendeve të BE lidhur me shpërndarjen e vaksinave ndaj Covid-19.

Sipas tij, BE nuk pa përtej kufijve të vetes dhe e la fatin e vaksinimit në rajonin tonë me atë që quajt mundësi për marrëveshje bilaterale.

Besoj e keni ndjekur deklarimin e fundit të OBSH për katastrofën e mundshme morale për mos garantimit të barazimit të aksesit në vaksinim.

Kjo është temë për ne që jetojmë në Evropë por jo anëtarë të BE nuk është e panjohur

Fatkeqësisisht në konceptimin e planifikimit të marrjes së eksesit përmes Pfizer, BE nuk pa përtej kufijve të vetes dhe e la fatin e vaksinimit në rajonin tonë me atë që quajt mundësi për marrëveshje bilaterale.

Sot, përjashto Serbinë e Shqipërinë asnjë rajon tjetër nuk ka filluar me vaksinimin. Akoma nuk ka nisur furnizimi përmes Covax. Flitet se do nisë shpejt, por nuk dihet kur.

Kemi ndeshur vështirësinë e marrëdhënieve bilaterale në sensin e përcaktuar nga koncepti paraprak i BE, pasi ka edhe një element tjetër duhet ditur se vendet për të bërë marrëveshje mes tyre, qoftë për të dhuruar, shitur, shkëmbyer duhet që të marrin leje nga kompania Pfizer. Ndryshe ky transaksion është i pamundur. Kështu është e shkruar edhe në marrëveshjen që sapo kemi përfunduar dhe që do e ratifikojmë në kuvend”, tha Rama.

Ditari politik

Të fundit