Ditari i Opozitës

13 qershori/ Përjashtohen nga zgjedhjet anëtarët që bënë fushatë për partitë e tjera, ç’parashikon statuti i PD

13 qershori/ Përjashtohen nga zgjedhjet anëtarët që

Në zgjedhjet e 13 qershorit për kreun e ri të Partisë Demokratike të gjithë ata anëtarë të cilët nuk bënë fushatë për koalicionin opozitar në 25 Prill do të përjashtohen nga e drejta e votimit.

Sipas kryetarit të Komisionit të Zgjedhjeve në selinë blu, Jemin Gjana, identifikimi i tyre është i thjeshtë pasi njihen nga anëtarët e grup-seksioneve.

Përjashtohen ata anëtarë që në fushatën e fundit zgjedhore kanë qenë anëtarë, komisionerë, vëzhgues apo aktivistë të partive të tjera jashtë koalicionit të PD me aleatët”, tha Gjana. 

Të njëjtat sanksione vlejnë edhe për anëtarët e komisioneve si dhe vëzhguesit e kandidatëve në garë. Gjana tha se deri më tani këtij procesi i janë nënshtruar vetëm anëtarët e sjellë nga kryetari në detyrë Lulzim Basha.

Përfaqësuesit e kandidatëve të tjerë nuk kanë sjellë asnjë emër që do i përfaqësojë në 76 komisionet e votimit. Shehaj dorëzoi pardje një listë që pasi e verifikuam rezultuan se askush prej tyre nuk ishte anëtar i PD, është një listë blof, e papranueshme të bëhen lojëra të kësaj natyrë.

Asnjë emër nuk mund të shkojë në Komision pa u verifikuar nga Komisioni i PD, një njeri që ka shkuar të shoqërojë kandidatin për deputet të Murrizit apo Patozit, është i ditur që ka qenë në fushatë dhe s’mund të marrë pjesë”, tha Gjana. 

Por, çfarë parashikon statuti i PD për anëtarët dhe të drejtën e votës

Konsiderohen anëtarë të PDSH-së, me të drejtë vote, të gjithë ata që:

Kanë bërë anëtarësimin e tyre individual dhe janë pranuar e regjistruar si anëtar jo më vonë se 6 muaj përpara datës së zgjedhjes ku ai merr pjesë;

Kanë paguar kuotën vjetore të anëtarësisë në masën e caktuar me vendim të Kryesisë së PDSH-së;

Ndaj tyre nuk është marrë masa disiplinore e përjashtimit apo pezullimit nga partia apo nuk kanë dhënë dorëheqjen;

Marrin pjesë rregullisht në mbledhjet e organeve ku bëjnë pjesë.

Neni 26, Përfundimi i anëtarësisë:

Anëtarësia përfundon kur anëtari vdes, largohet me kërkesën e tij ose përjashtohet.

Çdo anëtar mund të largohet nga Partia me vullnetin e tij, duke njoftuar seksionin ku bën pjesë ose organin ku është i zgjedhur.

Anëtari përjashtohet kur ndaj tij merret masë disiplinore, e cila sipas statutit të PD-së funksionon kështu:

Masat disiplinore që mund të merren ndaj anëtarëve janë: paralajmërimi, pezullimi dhe përjashtimi.

Këto masa merren sipas rastit nga Kryesia e Degës ose Kryesia e PDSH-së, dhe konfirmohen dhe/ose mund të apelohen përpara Komisionit të Apelimit. Ato mund të bëhen publike.

Në tre muajt që paraprijnë çdo fushatë zgjedhore dhe një muaj pas saj, Kryesia e Partisë mund të deklarojë kundrejt një anëtari, kushdo qoftë funksioni i tij, njërin prej sanksioneve që parashikon Statuti, nëse ai pengon zbatimin e vendimeve që kanë të bëjnë me kandidaturat në zgjedhje.

Ky vendim është i ankimueshëm dhe shqyrtohet nga Komisioni i Apelimit dhe Zbatimit të Statutit brenda 5 ditëve nga marrja e ankimit.

Të fundit