Flash News

Ditari i Opozitës

Beleri për “Reuters”: Vendimi i vetëm i drejtë do të jetë lirimi im të premten

Beleri për “Reuters”: Vendimi i vetëm i drejtë do

Kryetari i zgjedhuri Bashkisë së Himarës, Fredi Beleri fitoi mandatin e eurodeputetin në zgjedhjet evropiane, duke përfaqësuar Partinë Demokracia e Re e kryeministrit grek Kyriakos Mitsotakis.

Në një intervistë për ‘Reuters’, Beleri ka thënë se vendimi më i drejtë ndaj tij do të ishte lirimi nga burgu të premten.

“Vendimi i vetëm i drejtë do të ishte lirimi im,” i tha Beleri “Reuters” në një intervistë telefonike nga burgu. “Nuk ka asnjë provë kundër meje. Nuk ka mundësi që vendimi të jetë i ndryshëm në ndonjë shtet tjetër.”

Rasti 'Beleri' ka acaruar marrëdhëniet midis Shqipërisë dhe Greqisë, lidhjet e të cilëve shpesh janë acaruar për shkak të dallimeve kulturore dhe historike, si dhe emigrantëve të shumtë shqiptarë në Greqi dhe minoritetit grek në Shqipëri.

Beleri tha se fitorja e tij ishte një mesazh për Shqipërinë ish-komuniste, e cila po kërkon të bashkohet me BE.

“Nuk mund të sillet si një vend joevropian,” tha ai.

Beleri tha se anëtarësimi i Shqipërisë në BE ishte në interesin më të mirë të të dy vendeve.

“As unë dhe, besoj, qeveria greke nuk kemi asnjë qëllim për të dëmtuar pranimin e ndonjë vendi,” tha ai. “Por një Shqipëri që është anëtare e BE-së, por që nuk respekton shtetin e së drejtës dhe vullnetin e popullit, nuk i përket atje”, tha ai.

Fredi Beleri u arrestua në maj 2023 gjatë një fushate zgjedhore për kryetar bashkie në qytetin e tij të lindjes, Himare, në rivierën piktoreske shqiptare, e cila ka një komunitet aktiv etnik grek. Më pas ai fitoi, por nuk u betua asnjëherë gjatë qëndrimit në paraburgim. Ai u burgos në mars të këtij viti për mashtrim zgjedhor.

Pasi Beleri u burgos vitin e kaluar, Greqia kërkoi lirimin e tij të menjëhershëm, duke paralajmëruar se kjo mund të ndikojë në ofertën e Shqipërisë në BE.

 

Të fundit